Curry z krewetkami i ryżem jaśminowym Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 18 kwietnia 202118 kwietnia 20210 Udostępnij Przepis na pyszne krewetki z pastą curry i aromatycznym ryżem jaśminowym marki Britta. Dzięki tej potrawie przeniesiemy się na chwilę do krajów orientalnych i przypomnimy sobie ciepłe, wakacyjne chwile. Składniki:Reklama 2 saszetki ryżu jaśminowego (np. marki Britta) 10 – 20 sztuk dużych krewetek 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 mała cukinia pokrojona w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego 1 limonka 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanej kolendry 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku Metoda: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy jeszcze przez minutę. Pastę mieszamy z mleczkiem kokosowym i wlewamy na patelnię. Całość dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy sosu rybnego oraz soli do smaku. Warzywa dusimy przez parę minut aby przeszły smakiem kary. Dodajemy krewetki i dusimy całość przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok oraz skórkę z limonki i posiekane zioła. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! Podobne