Duszona czarna soczewica z warzywami i serem Gouda

Udostępnij

Ciągła pogoń za trendami kulinarnymi powoduje, że z coraz mniejszym sentymentem podchodzimy do naszego rodzimego dziedzictwa. Tymczasem to właśnie poznając drzemiące w przeszłości tajemnice łączenia smaków możemy nie tylko urozmaicić najpopularniejsze polskie dania, ale i odkryć zupełnie nieznane kompozycje. Kuchnia dawna to doskonała lekcja sztuki kulinarnej, która pozwoli odkryć na nowo i docenić znakomitość polskiego dorobku kulinarnego.

Reklama

Składniki:
• 1 szklanka czarnej soczewicy
• 1 cebula
• 1 mała młoda cukinia
• 1 świeża czerwona papryka
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła
• ¼ główki małej sałaty lodowej
• 5-6 gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki
• 100 g sera Gouda MSM Mońki
• sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę i cukinię w średnią kostkę, a następnie podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany czosnek, odcedzoną soczewicę, masło i parę minut poddusić, żeby smaki dokładnie się połączyły. Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, posiekaną sałatę, wymieszać i wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać utartym serem Gouda.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

Top