Enchilada z ryżem i kurczakiem – przepis Lubin Przepisy kulinarne Region Wiadomości Zdrowie by rs - 23 września 202023 września 20200 Udostępnij Na pyszny obiad polecamy przepis na meksykańską enchiladę – w naszej wersji z ryżem białym Britta, kurczakiem oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Całość zapieczona pod żółtym serem będzie idealnym pomysłem na sycący posiłek.Reklama Składniki: 100g ryżu białego (np. marki Britta) 1 pierś z kurczaka garść dowolnego chilli pokrojonego w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu lub wody 8 małych tortilli 100g tartego żółtego sera 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz Metoda: Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni smażymy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni. Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy papryczki chili i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy ryż z oraz przyprawy i smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę oraz bulion, 1 łyżeczkę soli i całość gotujemy aż ryż dojdzie często mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Doprawiamy sola i pieprzem. Gdy farsz będzie gotowy zawijamy go w tortille. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tartym serem. Zapiekamy enchiladas w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 – 20 minut. Tortille powinny się delikatnie zarumienić a ser rozpuścić. Podobne