Pizza od mistrza Valerio Valle już w Lubinie! Warto odwiedzić Tutti Santi!

Udostępnij

Mistrz Włoch, Mistrz Europy i wicemistrz świata w wykonywaniu pizzy klasycznej – Valerio Valle – przyleciał specjalnie na otwarcie pierwszej w Lubinie oryginalnej włoskiej pizzerii Tutti Santi, której jest współzałożycielem i patronem. Pizzeria Tutti Santi dla gości będzie czynna już od 15 listopada 2019.

– To nasza 11 kolejna restauracja w sieci w Polsce. Zapraszamy całe rodziny, by w pięknym miejscu, w ciekawym wystroju mogli odpocząć i zjeść włoską pizzę zrobioną z autentycznych regionalnych składników. Delektować się smakami prawdziwych Włoch – mówi Sergiusz Urbański, współwłaściciel sieci Tutti Santi.

Reklama
Zapraszamy całe rodziny, by w pięknym miejscu, w ciekawym wystroju mogli odpocząć i zjeść włoską pizzę zrobioną z autentycznych regionalnych składników. Delektować się smakami prawdziwych Włoch – mówi Sergiusz Urbański, współwłaściciel sieci Tutti Santi.

Tutti Santi oznacza po włosku „wszyscy święci”, a pizza jest tak dobra, że trudno się nie skusić. Tutti Santi oferuje swoim gościom wyborne menu, oparte na najlepszej jakości oryginalnych włoskich produktach. Zastosowanie tylko świeżych włoskich produktów oraz specjalnej technologii dojrzewania ciasta jest według niego kluczowe. To one sprawiają, że pizza ta otrzymuje wyrafinowany, nieporównywalny z innymi pizzami smak, a jednocześnie jest lekkostrawna.

Tutti Santi oznacza po włosku „wszyscy święci”

Mąka, woda, sól i drożdże. Wiedzę, jak połączyć te składniki, żeby powstało idealne ciasto na pizzę, trzeba zdobywać latami. Między innymi o tym opowiadał na spotkaniu pokazowym, mistrz pizzy Valerio Valle w nowej lubińskiej pizzerii Tutti Santi. Valle przyjechał do Lubina, żeby pokazać, jak robić prawdziwie włoską pizzę.

Utytułowany włoski pizzaiolo – Valerio Valle poprowadził na początku wyjątkowy pokaz kulinarnej akrobacji, opowiadał historię pizzy i rozwój jej technologii we Włoszech.

Utytułowany włoski pizzaiolo – Valerio Valle poprowadził na początku wyjątkowy pokaz kulinarnej akrobacji

Pizza spod znaku Tutti Santi oparta jest tylko na oryginalnych włoskich produktach, wśród których są m.in. mąka 5 stagioni, sos pomidorowy z pomidorów pelati, mozzarella di bufala, szynka prosciutto cotto.

Pizza spod znaku Tutti Santi oparta jest tylko na oryginalnych włoskich produktach…

Receptury stworzył Valerio Valle, który osobiście szkoli pracowników swoich pizzerii i nadzoruje jakość produktów. Jak mówi, zastosowanie odpowiednio dobranych produktów, a także specjalnej technologii dojrzewania ciasta są warunkiem uzyskania wyśmienitej pizzy.

– Sekret tkwi w cieście – mówi mistrz Valerio Valle – najlepszej jakości włoska mąka 5 stagione oraz odpowiedni czas dojrzewania. Doskonała pizza musi być pyszna, ale jednocześnie lekkostrawna. Technologia, którą używamy w pizzerii Tutti Santi uwzględnia procesy chemiczne, które zachodzą w cieście. Ustawienie odpowiedniego czasu dojrzewania oraz dobór odpowiedniej ilości jakościowo najlepszych składników (oliwa, specjalne drożdże) to wszystko ma ogromny wpływ na smak, chrupkość, barwę oraz co najważniejsze lekkość trawienia ciasta.

Sekret tkwi w cieście

W  centrum lokalu znajduje się piec z lawy wulkanicznej, który opalany drewnem daje idealne warunki do wypieku doskonałej pizzy. Uwagę wzbudza także industrialny wystrój z oryginalnymi gotyckimi elementami.

W  centrum lokalu znajduje się piec z lawy wulkanicznej
Industrialny wystrój z oryginalnymi gotyckimi elementami.

Podczas pokazu mieliśmy okazję degustować kilka rodzajów pizzy

Pizza jest wręcz smaczna! Ciasto przygotowywane z samych najlepszych włoskich składników. Pizza jest bezbłędna, na niesamowicie cienkim i chrupiącym cieście z bardzo puszystymi brzegami. Chciało by się zjeść wszystkie 😛 , a jest ich 40 rodzajów. Czas przygotowywania: Pizza błyskawicznie wychodzi z pieca. Wysoka temperatura i idealne ciasto sprawiają, że pizza jest gotowa po około 3 minutach. Całe przygotowanie pizzy odbywa się na oczach gości pizzerii.

Dla przykładu:

Santa Rita – Pomidory zapieczone z oliwą czosnkową i Grana Padano. Po upieczeniu na pizzę kładziemy świeże składniki: szynka Crudo di Parma, Mozzarella di Bufala D.O.P. (włoski ser z regionu Kampania), pomidorki koktajlowe i świeża bazylia

Współzałożycielem Tutti Santi jest Valerio Valle, jeden z czołowych włoskich pizzaiolo. Valerio Valle to wielokrotnie nagradzany, jeden z czołowych włoskich pizzaiolo, który zdobywa najwyższej rangi trofea na międzynarodowych konkursach pizzy we Włoszech i innych krajach.

Pizzeria Tutti Santi znajduje się przy ulicy Legnickiej 69 w Lubinie

Menu

Galeria



 

Top