Przepis kulinarny: Grissini z szynką dojrzewającą i bazylią Lubin Przepisy kulinarne Region Wiadomości Zdrowie by rs - 29 września 202029 września 20200 Udostępnij Przepis na cudownie chrupiące, bezglutenowe grissini – tradycyjne włoskie chlebowe paluszki. Wypiekane z mieszanki bezglutenowej do pizzy, z dodatkiem szynki i świeżej bazylii to prawdziwy przysmak, który zasmakuje nie tylko osobom na diecie eliminacyjnej.Reklama Składniki: Opakowanie bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. marki Ocelio) lub mąki pszennej (w wersji klasycznej) 150 ml wody 25g świeżych drożdży 10g oleju lub oliwy 1 opakowanie szynki dojrzewającej świeża bazylia Metoda: Rozpuścić 25g drożdży w 150 ml wody, po dokładnym rozpuszczeniu dodać 10 g oleju. Dodać zawartość 250g mieszanki do wypieku pizzy i wymieszać. Ciasto podzielić na 8 części. Ręcznie uformować długie, cienkie paluchy i pokroić je na odpowiednią długość. Paluchy ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Upieczone grissini zawinąć w szynkę oraz bazylię. Smacznego! Podobne