Przepis kulinarny. Ormiański chłodnik z białym ryżem

Udostępnij

Od tygodnia wszystkim z nas dokuczają upały. Na pyszny letni obiad, proponujemy zaskakujący chłodnik prosto z Armenii. Podawany z białym ryżem jest idealnym pomysłem na lekki posiłek.

Reklama

Składniki:
• 100g ryżu białego marki Halina
• 400g jogurtu
• 1 ogórek
• 100ml wody
• 100g lodu
• 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry lub pietruszki
• 1 łyżeczka posiekanej mięty
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• 1 – 2 łyżki soku z cytryny.
• Oliwa
• Sól, pieprz

Metoda:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Jogurt, wodę i lód zblendować w mikserze. Doprawić solą i pieprzem. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać.
3. Wszystkie składniki wymieszać razem. Podawać z ryżem, ogórkiem i skropione sokiem z cytryny i oliwą.

fot: Halina

Top