Przepis kulinarny. Ormiański chłodnik z białym ryżem Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by maks - 12 sierpnia 202012 sierpnia 20200 Udostępnij Od tygodnia wszystkim z nas dokuczają upały. Na pyszny letni obiad, proponujemy zaskakujący chłodnik prosto z Armenii. Podawany z białym ryżem jest idealnym pomysłem na lekki posiłek.Reklama Składniki: • 100g ryżu białego marki Halina • 400g jogurtu • 1 ogórek • 100ml wody • 100g lodu • 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry lub pietruszki • 1 łyżeczka posiekanej mięty • 1 łyżeczka posiekanego koperku • 1 – 2 łyżki soku z cytryny. • Oliwa • Sól, pieprz Metoda: 1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Jogurt, wodę i lód zblendować w mikserze. Doprawić solą i pieprzem. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. 3. Wszystkie składniki wymieszać razem. Podawać z ryżem, ogórkiem i skropione sokiem z cytryny i oliwą. fot: Halina Podobne