PRZEPIS: Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim

Kiedy temperatura na zewnątrz wzrasta, automatycznie tracimy ochotę na kaloryczne i ciężkie posiłki. Chętniej sięgamy po potrawy przygotowane na bazie łatwo dostępnych nowalijek, które właśnie wiosną zyskują prawdziwie naturalny smak. Sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem serka wiejskiego, skropionego oliwą i sokiem z cytryny, to wyśmienita propozycja na pożywną przekąskę lub lekką kolację.

Reklama

Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja

Bardzo łatwy

Składniki:

– sałata masłowa lub rzymska                                        1 mała główka

– rzodkiewka                                                                             8 sztuk

– ogórek gruntowy                                                                3 małe sztuki

– szczypiorek                                                                            1 pęczek

– sok z cytryny                                                                         1 łyżeczka

– serek wiejski od OSM Piątnica                                   1 sztuka

– szczypta soli

– szczypta cukru

– olej rzepakowy tłoczony na zimno

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, a ogórki w półplasterki. Dodać pokrojony szczypiorek, skropić sokiem z cytryny, następnie doprawić do smaku szczyptą cukru i soli. Połączyć z odsączonym z płynu serkiem wiejskim i całość wymieszać. Wyłożyć do miseczek i polać odrobiną oleju.

Smacznego!

Top