PRZEPIS: Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim Ciekawostki Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 24 maja 201824 maja 20180 Udostępnij8 8UdostępnieniaKiedy temperatura na zewnątrz wzrasta, automatycznie tracimy ochotę na kaloryczne i ciężkie posiłki. Chętniej sięgamy po potrawy przygotowane na bazie łatwo dostępnych nowalijek, które właśnie wiosną zyskują prawdziwie naturalny smak. Sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem serka wiejskiego, skropionego oliwą i sokiem z cytryny, to wyśmienita propozycja na pożywną przekąskę lub lekką kolację.Reklama Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 15 minut 1 porcja Bardzo łatwy Składniki: – sałata masłowa lub rzymska 1 mała główka – rzodkiewka 8 sztuk – ogórek gruntowy 3 małe sztuki – szczypiorek 1 pęczek – sok z cytryny 1 łyżeczka – serek wiejski od OSM Piątnica 1 sztuka – szczypta soli – szczypta cukru – olej rzepakowy tłoczony na zimno Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, a ogórki w półplasterki. Dodać pokrojony szczypiorek, skropić sokiem z cytryny, następnie doprawić do smaku szczyptą cukru i soli. Połączyć z odsączonym z płynu serkiem wiejskim i całość wymieszać. Wyłożyć do miseczek i polać odrobiną oleju. Smacznego! Podobne 8Udostępnienia8