PRZEPIS TYGODNIA: azjatycka sałatka idealna na grilla Lubin Porady Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 31 lipca 202231 lipca 20220 Udostępnij13 13UdostępnieniaŁaskawa w ostatnich dniach pogoda pozwala nam już coraz śmielej myśleć o zbliżającym się wielkimi krokami sezonie grillowy. Przyjemny wypoczynek na łonie natury, w gronie przyjaciół i rodziny nie może się obyć bez przekąsek. Dla szukających kulinarnych inspiracji na egzotyczny dodatek do klasycznych, grillowanych mięs mamy świetną propozycję – lekką sałatkę z krewetkami, chrupiącymi grzankami, parmezanem oraz azjatyckim sosem. Takie danie z pewnością urozmaici tradycyjny grill, rodzinne spotkanie w ogrodzie czy przyjęcie pod chmurką. Reklama Składniki: sałata lodowa pół główki krewetki tygrysie, parzone 250g pomidorki koktajlowe 150 g sok z cytryny 1 łyżka płatki chilli 1/4 łyżeczki olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki natka pietruszki 3 gałązki woda 50 ml cukier 1 płaska łyżka czosnek 1 ząbek sos rybny 1 łyżka sok z limonki 1 łyżka sos sojowy jasny 2 łyżki papryczka chilli ½ sztuki imbir 1 cm korzenia sól do smaku chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 4 kromki parmezan 30 g Wykonanie: Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami. Smacznego! Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy Podobne 13Udostępnienia13