Przepis tygodnia: Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta Przepisy kulinarne Wiadomości Zdrowie by rs - 16 lipca 201916 lipca 20190 Udostępnij W wakacyjne miesiące sałatka jest zawsze dobrym pomysłem. Lekka i pożywna jest świetną opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy, nieobciążający żołądka obiad w upalne dni czy szybką kolację. Dziś proponujemy sałatkę, której bazą jest kolorowy ryż (np. marki Britta) w towarzystwie młodych, pieczonych buraków, sera feta, a dopełnieniem dressing na bazie musztardy. Do tego kilka chrupiących orzechów i pyszna, letnia sałatka gotowa! Składniki:Reklama 1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta 2 małe buraki Garść jarmużu Garść szpinaku 50g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka orzechów włoskich 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżeczki octu jabłkowego Wykonanie: Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi Smacznego! Podobne