Przepisy: Grzyby do wszystkiego Lubin Przepisy kulinarne Region Wiadomości by rs - 18 października 201918 października 20190 Udostępnij Sezon na grzyby w pełni. Polskie lasy obfitują w borowiki, kurki i podgrzybki, a sympatyków grzybobrania nie brakuje. Nic dziwnego – szukanie ich w lesie to sama przyjemność, a grzyby są naprawdę pyszne i nadają potrawom niepowtarzalny smak. Do tego stwarzają wachlarz możliwości, bo przyrządzać je można na nieskończenie wiele sposobów. Póki sezon w pełni, przedstawiamy inspirujące przepisy na dania z grzybami i makaronem Dla prawdziwych smakoszy Fani leśnych grzybów mają tylko kilka okazji w roku na ich zbieranie. A teraz, jesienią, jest ich prawdziwy wysyp. Smakosze doceniają ich intensywny smak i zapach, którego nie da się niczym zastąpić. Jak żaden inny składnik nadają potrawom charakteru. Można je przygotować na wiele sposobów – smażyć, dusić, marynować, zapiekać, ususzyć, a nawet ukisić.Reklama Grzyby do wszystkiego Grzyby stanowią tradycyjny polski przysmak: pojawiają się w zupach, sosach do mięs, jako nadzienie do pierogów, czy pieczeni. Chętnie wykorzystujemy je również w szybkich przekąskach: w zapiekankach, pasztecikach, a nawet solo – w wersji podsmażonej i doprawionej na przykład tymiankiem. Od zawsze są nieodzownym składnikiem na naszych talerzach podczas jesiennych obiadów. Ale to z makaronem potrafią stworzyć duet idealny! Wspólny czas z bliskimi Tyle samo radości, co jedzenie grzybów – sprawia ich zbieranie. To idealny sposób na spędzenie pięknego, jesiennego przedpołudnia. Wyprawa do lasu z koszami może być zabawą dla całej rodziny, a dla dzieci okazją do poznania pod kontrolą dorosłych wielu ich odmian. Wspólne gotowanie z własnoręcznie znalezionych składników to duża satysfakcja, a przygotowanie potraw ze świeżych grzybów jest bardzo proste. Wystarczy połączyć je z ulubionym makaronem Lubella i gotowe! Warto więc wykorzystać bogaty sezon grzybowy i poeksperymentować w kuchni. A dla poszukujących inspiracji mamy 2 pyszne dania z grzybami i makaronem Lubella! PRZEPISY NA PYSZNE DANIA Z GRZYBÓW! MAKARON A LA CARBONARA Z GRZYBAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ (5-6 porcji) Składniki: Makaron Lubella Gniazda Wstążki 300 g grzybów leśnych (np. podgrzybków) 300 g fasolki szparagowej 250 ml śmietanki 30% 50 g parmezanu 3 żółtka 150 ml wina białego wytrawnego lub bulionu 2 łyżki oleju 1 szalotka gałka muszkatołowa świeży tymianek sól, biały pieprz Wykonanie: Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej, dodaj grzyby i smaż je 3–4 minuty często mieszając. Dodaj szalotkę i całość smaż 2 minuty, do zeszklenia cebuli. Wlej na patelnię wino, po 2 minutach dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną. Zmniejsz ogień. Dodaj parmezan i całość mieszaj aż do powstania gęstego sosu. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową. JESIENNA PATELNIA. MAKARON Z LEŚNYMI GRZYBAMI, DYNIĄ I SEREM LAZUR (5-6 porcji) Składniki: Makaron Lubella Pióra 1/2 średniej dyni 400 g grzybów leśnych (ew. boczniaków) 150 g sera pleśniowego typu blue 5 szalotek świeża natka pietruszki cząber 4 łyżki oleju 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż z pestek, nie obieraj ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w większe kawałki. Rozgrzej olej na patelni, dodaj dynię i smaż ją przez około 5 minut, mieszając. Dodaj do dyni grzyby i smaż je kolejne 5 minut, mieszając. Dodaj szalotkę i całość smaż jeszcze 2–3 minuty. Dodaj masło, dopraw do smaku. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania. Podawaj posypane pokruszonym serem oraz ziołami. Podobne