Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem Porady Przepisy kulinarne Wiadomości Zdrowie by rs - 16 maja 202116 maja 20210 Udostępnij18 18UdostępnieniaW pierwsze, chłodne dni jesieni dobrze sprawdzają się przepisy na prosty, ale zdrowy i pożywny, domowy obiad. Doskonałym pomysłem na szybki posiłek, który dostarczy nam wiele energii, jest sałatka z awokado z dodatkiem sosu chrzanowo-sezamowego! Mięsiste awokado w połączeniu z delikatnym kurczakiem, jajkiem i ziemniakami to kompozycja, która pozwoli ekspresowo zaspokoić głód. W połączeniu z wyrazistym, a jednocześnie delikatnym – dzięki dodaniu kefiru – sosem, całość zachwyca oryginalnym połączeniem smaków. Reklama Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem Autorski przepis Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Składniki na sałatkę: 200 g mięsa z uda kurczaka 4 ziemniaki 3 jajka 2 szt. awokado 4 szalotki 50 g świeżego szpinaku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Składniki na sos: 100 ml Kefiru 2% od OSM Piątnica 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka chrzanu tartego 2 łyżki majonezu ½ łyżeczki cukru otarta skórka z 1 limonki Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu. Smacznego! Robert Muzyczka Podobne 18Udostępnienia18