Strucla makowa Lubin Porady Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 3 grudnia 20223 grudnia 20220 Udostępnij Strucla makowa to prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. My przełamujemy tradycyjną konwencję i proponujemy ją w wersji z olejkiem migdałowym bądź rumowym, w towarzystwie rodzynek i orzechów włoskich. Pycha!Reklama Składniki (3 strucle): • 500 g mąki pszennej tortowej • 14 g suszonych drożdży • 5 żółtek z jajek L • 60 g masła • 50 g cukru • 200 ml ciepłego mleka • 1 opakowanie cukru waniliowego • szczypta soli Dodatkowo: • 400 g maku mielonego BackMit • 400 ml mleka • 5 białek z jajek L • 150 g rodzynek • 150 g orzechów włoskich KRESTO • 4 łyżki miodu • 1,5 łyżeczki cynamonu • otarta skórka z 1 pomarańczy • kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego Na polewę: • sok z 1/2 cytryny • około 1 szklanki cukru pudru (do uzyskania odpowiedniej gęstości) • 1,5 łyżki serka Mascarpone Wykonanie: 1. Przelej mleko do garnka, dodaj masło i mieszaj do jego rozpuszczenia. Przestudź. 2. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier waniliowy, żółtka oraz mleko z masłem (ciepłe). Całość miksuj około 5 minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do podwojenia objętości ciasta. 3. Mleko podgrzej z rodzynkami. Odstaw na 10 minut. Dodaj mak, posiekane orzechy, miód, cynamon, olejek oraz otartą skórkę. Całość wymieszaj i ostudź. Ubij białka na sztywno, dodaj do masy, wymieszaj. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o wymiarach 30×20 cm. Wyłóż 1/3 masy, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Zroluj ciasto, końcówki zawiń pod spód. Gotową roladę zawiń w papier do pieczenia, zostawiając trochę luzu. Przełóż na blaszkę. 5. Powtórz czynność z pozostałymi dwoma częściami ciasta. 6. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 7. Nagrzej piekarnik do 170°C, z funkcją góra-dół. Piecz ciasto 35 minut. 8. Cukier puder połącz z sokiem cytrynowym i serkiem. Polej przestudzone ciasto. Podobne