Zapiekany ryż brązowy z gruszkami – przepis Lubin Porady Przepisy kulinarne Region Wiadomości by rs - 19 października 202019 października 20200 Udostępnij Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu na pyszny zapiekany ryż brązowy z gruszkami. Ten zdrowy, jesienny deser z pewnością będzie doskonałym podwieczorkiem, który wypełni dom zapachem cynamonu i owoców. Reklama Składniki: 2 saszetki brązowego ryżu (np. marki Britta) 3 gruszki 1 jabłko 4 łyżki masła 6 łyżek cukru 2 łyżki cynamonu 500ml mleka roślinnego 1 cytryna Śmietana Metoda: Ryż ugotować w mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i 4 łyżek cukru. Gruszkę oraz jabłko obrać i zetrzeć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażać owoce z dodatkiem 1 łyżki cynamonu i 2 łyżek cukru. Na koniec dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ryż i owoce. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Pozostałe gruszki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Zapiekać razem z ryżem przez 25 minut. Podawać z osłodzona śmietaną. Podobne