Letni burger z ciecierzycy Przepisy kulinarne Wiadomości by maks - 18 lipca 202012 października 20250 Udostępnij Wegetariański burger z ciecierzycy – to świetny pomysł na bezmięsny obiad, który z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dodatek własnoręcznie przygotowanego sosu tahini doda potrawie charakteru, a całość zwieńczy chrupiąca, przypieczona bułka. • 250g ciecierzycy (np. marki Halina) • 1 mała cebula • 1 ząbek czosnku • 1 garść świeżej natki kolendry • 1 garść świeżej natki pietruszki • 150g tahini • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry • Olej do głębokiego smażenia Sos tahini: • 150g tahini • 100g wody • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki soku z cytryny • sól Dodatki: • bułka do burgerów • cebula • ogórek • sałata • hummus • sos tahini Metoda: 1. Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Odsączamy i mielimy dwukrotnie ze wszystkimi składnikami w maszynce do mielenie mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. 2. Blendujemy wszystkie składniki na sos Tahini. 3. Bułkę kroimy na pół, cebule i ogórka w plastry. W małym rondelku rozgrzewamy olej. 4. 4. Formujemy z masy z ciecierzycy burgery i smażymy aż będą złoto brązowe i suche w środku. 5. Przekładamy bułki humusem, sałatą cebulą, ogórkiem, falafelem i polewamy całość sosem tahini.