Letni burger z ciecierzycy

Udostępnij

Wegetariański burger z ciecierzycy – to świetny pomysł na bezmięsny obiad, który z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dodatek własnoręcznie przygotowanego sosu tahini doda potrawie charakteru, a całość zwieńczy chrupiąca, przypieczona bułka.

• 250g ciecierzycy (np. marki Halina)
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 garść świeżej natki kolendry
• 1 garść świeżej natki pietruszki
• 150g tahini
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
• 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
• Olej do głębokiego smażenia

Sos tahini:
• 150g tahini
• 100g wody
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki soku z cytryny
• sól

Dodatki:
• bułka do burgerów
• cebula
• ogórek
• sałata
• hummus
• sos tahini

Metoda:
1. Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Odsączamy i mielimy dwukrotnie ze wszystkimi składnikami w maszynce do mielenie mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. 
2. Blendujemy wszystkie składniki na sos Tahini.
3. Bułkę kroimy na pół, cebule i ogórka w plastry. W małym rondelku rozgrzewamy olej.
4. 4. Formujemy z masy z ciecierzycy burgery i smażymy aż będą złoto brązowe i suche w środku.
5. Przekładamy bułki humusem, sałatą cebulą, ogórkiem, falafelem i polewamy całość sosem tahini.

Top