NA DZIEŃ BABCI I DZIADKA SZYBKI TORT POMARAŃCZOWY Z ŻURAWINĄ I LUKREM Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by maks - 19 stycznia 201819 stycznia 20180 Udostępnij11 11UdostępnieniaDzień Babci i Dziadka obchodzimy 21 i 22 stycznia. To jedne z tych świąt, na które z niecierpliwością i wzruszeniem czekają nie tylko najmłodsi. Czas, w którym możemy sprawić wyjątkową przyjemność seniorom rodu i podkreślić, jak bardzo są dla nas ważni i jak ich kochamy, jest bez wątpienia wzruszający dla obu stron. Dzień Babci rozpowszechnił się w Polsce już pod koniec lat 60. ubiegłego wieku. Ktoś słusznie spostrzegł, że dziadkowie są w tej sytuacji nieco poszkodowani, dlatego pod koniec lat 80. w kalendarzu świąt obok Dnia Babci pojawił się Dzień Dziadka. Wnuczęta więc przygotowują obecnie dwie laurki. Ponadto w przedszkolach i szkołach organizowane są często występy, na które zapraszani są babcie i dziadkowie. W niektórych krajach na świecie obchodzi się „za jednym zamachem” Dzień Dziadków – w Stanach Zjednoczonych jest to nawet święto oficjalnie zatwierdzone przez prezydenta i Kongres. Amerykańscy seniorzy doczekali się nawet swojego hymnu „A Song for Grandma and Grandpa”. Jak twierdzą psychologowie, dziadkowie kształtują tożsamość wnucząt – zarówno rodzinną, jak i historyczną. Często starają się im wynagrodzić błędy, które popełnili, wychowując swoje własne dzieci. Dlatego dość powszechnie uważa się, że rodzice są od wychowania, a dziadkowie od rozpieszczania. Czas z nimi spędzony jest bardzo cenny również dlatego, że wiele wnucząt siłą rzeczy traci dziadków w młodym wieku. Na szczęście sytuacja ta zmienia się z roku na rok – średnia długość życia stale rośnie. W związku z tym jednak role nieco się odwracają, to dziadkowie będą potrzebować coraz więcej uwagi i pomocy ze strony swoich dzieci i wnucząt. Kochają nas, rozpieszczają, cieszą się sukcesami, wspólnie z nami przeżywają niepowodzenia. Święto Babci i Dziadka – bo o nich mowa – zbliża się wielkimi krokami. W ten szczególny dzień przygotujmy dla nich coś specjalnego, co osłodzi im życie. Niezwykle szybki tort na bazie gotowych spodów tortowych, nasączony odrobiną likieru, wypełniony konfiturą i polany lukrem to idealna propozycja dla tych, którzy chcą samodzielnie przygotować coś słodkiego dla dziadków, a nie są mistrzami w kuchni. Przepis na TORT POMARAŃCZOWY Z ŻURAWINĄ I LUKREM Składniki na 16 porcji • gotowe spody tortowe jasne np. Dan Cake • likier pomarańczowy – 1/2 szklanki • woda – ¼ szklanki • sok z cytryny – 2 łyżka • konfitura żurawinowa – 2 słoiczki po 250 g • cukier puder – 100 g • woda do lukru – 2 łyżki • żurawina świeża – do dekoracji Przygotowanie: Likier pomarańczowy wymieszać z wodą i jedną łyżką soku z cytryny. Spody tortowe Dan Cake nasączyć powstałym ponczem i przełożyć cienkimi warstwami konfitury żurawinowej. W rondelku wymieszać cukier z wodą, łyżką soku z cytryny i powoli podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Tak powstałym lukrem polać tort i udekorować świeżą żurawiną. Smacznego! Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake. 11Udostępnienia11