#Przepis kulinarny. Pęczotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem Ciekawostki Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 10 października 201910 października 20190 Udostępnij W jesiennym menu nie może zabraknąć grzybów w przeróżnej postaci! Polecamy przepis na pożywne pęczotto z kurkami i czipsami z jarmużu. Do wykonania dania potrzebujemy jedynie kaszy pęczak, świeżych grzybów, warzyw i ziół – niecałe pół godziny i pyszny obiad gotowy. Przepis kulinarny Pęczotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem Składniki: 2 saszetki kaszy pęczak (np. marki Halina) 500g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki, 1 duża cebula pokrojona w kostkę, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę, 500ml bulionu lub wody, 1 garść jarmużu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, olej do smażenia, 3 łyżki masła, sól i pieprz. Sposób wykonania: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić. Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż. Smacznego!