Przepis: Tortilla z białą quinoą, guacamole i pikantną salsą Przepisy kulinarne Wiadomości Zdrowie by rs - 16 maja 201916 maja 20190 Udostępnij W wyjątkowo w tym roku chłodnym maju warto postawić na ciekawe dania, których smak pozwoli pomarzyć o wakacyjnych podróżach do krajów, w których słońca nie brakuje. Przykład? Południowoamerykański przysmak w wegetariańskiej odsłonie, czyli tortilla z białą quinoą, guacamole i pikantną salsą pomidorową! Prozdrowotne właściwości Quinoi, zwanej też komosą ryżową już wieki temu cenili mieszkańcy Ameryki Południowej, nazywając ją „świętym zbożem Inków”. Jej delikatny smak w połączeniu z przywodzącą na myśl meksykańskie smaki salsą pomidorową i kremowym guacamole sprawią, że na naszych talerzach zagości nieco egzotyki. Tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą Składniki: Quinoa biała 2×80 g (np. marki Britta) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 awokado 2 ząbki czosnku 1 limonka 1 czerwona papryka 1 mała cebula 1 pęczek szczypiorku 1 dojrzały pomidor 1 mała papryczka chili mały pęczek kolendry lub pietruszki opakowanie rukoli lub innej, dowolnej sałaty ser feta (lub tofu w wersji wegańskiej) garść orzechów ziemnych 8 małych tortilli na taco lub 4 duże na tortille oliwa sól i pieprz Wykonanie Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przed ugotowaniem quinoę należy przepłukać) Orzechy prażymy na suchej patelni aż się delikatnie zabrazowią i delikatnie siekamy. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, szczypiorek na dowolne mniejsze kawałki, pomidory kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno kolendrę i chili. Limonkę kroimy na 4 części. Z pomidorów, połowy czosnku i chili (opcjonalnie i dowolna ilość) przygotowujemy salsę. Mieszamy wszystkie składniki doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wyciskamy sok z jednej ćwiartki limonki. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki. Z awokado i pozostałego czosnku przygotowujemy guacamole – miąższ z awokado mieszamy z czosnkiem, sokiem z ćwiartki limonki oraz szczypta soli. Widelcem rozgniatamy aż powstanie w miarę jednolita masa. Ugotowaną quinoe przekładamy na patelnię. Doprawiamy papryką, kuminem, 1 łyżeczką soli, czarnym pieprzem oraz sokiem z ćwiartki limonki. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzewamy delikatnie placki tortilli. Na każdy placek nakładamy gaucamole, quinoę, salsę, a kolejno warzywa, ser oraz orzechy, paprykę, cebulę, szczypiorek, ser, orzechy, na końcu całość skrapiamy sokiem z limonki. Tortille zawijamy razem ze składnikami. Najlepiej podawać ciepłe. Tortilla z białą quinoą, guacamole i pikantną salsą Smacznego!