Przepis: Tortilla z białą quinoą, guacamole i pikantną salsą

Udostępnij

W wyjątkowo w tym roku chłodnym maju warto postawić na ciekawe dania, których smak pozwoli pomarzyć o wakacyjnych podróżach do krajów, w których słońca nie brakuje.

Przykład? Południowoamerykański przysmak w wegetariańskiej odsłonie, czyli tortilla z białą quinoą, guacamole i pikantną salsą pomidorową! Prozdrowotne właściwości Quinoi, zwanej też komosą ryżową już wieki temu cenili mieszkańcy Ameryki Południowej, nazywając ją „świętym zbożem Inków”. Jej delikatny smak w połączeniu z przywodzącą na myśl meksykańskie smaki salsą pomidorową i kremowym guacamole sprawią, że na naszych talerzach zagości nieco egzotyki.

Tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą

Składniki:

  • Quinoa biała 2×80 g (np. marki Britta)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 mała papryczka chili
  • mały pęczek kolendry lub pietruszki
  • opakowanie rukoli lub innej, dowolnej sałaty
  • ser feta (lub tofu w wersji wegańskiej)
  • garść orzechów ziemnych
  • 8 małych tortilli na taco lub 4 duże na tortille
  • oliwa
  • sól i pieprz

 Wykonanie

  1. Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przed ugotowaniem quinoę należy przepłukać)
  2. Orzechy prażymy na suchej patelni aż się delikatnie zabrazowią i delikatnie siekamy.
  3. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, szczypiorek na dowolne mniejsze kawałki, pomidory kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno kolendrę i chili. Limonkę kroimy na 4 części.
  4. Z pomidorów, połowy czosnku i chili (opcjonalnie i dowolna ilość) przygotowujemy salsę. Mieszamy wszystkie składniki doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wyciskamy sok z jednej ćwiartki limonki.
  5. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki.
  6. Z awokado i pozostałego czosnku przygotowujemy guacamole – miąższ z awokado mieszamy z czosnkiem, sokiem z ćwiartki limonki oraz szczypta soli. Widelcem rozgniatamy aż powstanie w miarę jednolita masa.
  7. Ugotowaną quinoe przekładamy na patelnię. Doprawiamy papryką, kuminem, 1 łyżeczką soli, czarnym pieprzem oraz sokiem z ćwiartki limonki. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając.
  8. Na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzewamy delikatnie placki tortilli.
  9. Na każdy placek nakładamy gaucamole, quinoę, salsę, a kolejno warzywa, ser oraz orzechy, paprykę, cebulę, szczypiorek, ser, orzechy, na końcu całość skrapiamy sokiem z limonki.
  10. Tortille zawijamy razem ze składnikami. Najlepiej podawać ciepłe.
Tortilla z białą quinoą, guacamole i pikantną salsą
Tortilla z białą quinoą, guacamole i pikantną salsą

Smacznego!

Top