Świąteczny żurek z grzybami, serkiem kremowym i chipsem buraczanym

Żurek to zupa nad zupami. Wyrazisty, niepowtarzalny smak i robi się go w prosty sposób. Żurek wegetariański nieznacznie różni się smakiem i wyglądem od tradycyjnego żurku z boczkiem i białą kiełbasą. Wegetariańska wersja żurku jest równie smaczna jak ta z dodatkiem mięsa.

Wyjątkowy, wegetariański żurek świąteczny z dekoracją z chipsów buraczanych

Składniki:
• 10 g suszonych podgrzybków
• 1 średnia cebula
• 3-4 łyżki oleju rzepakowego
• 2 średnie marchewki
• 1 średnia pietruszka
• ¼ małego selera
• 3 średnie ziemniaki
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka majeranku
• 2 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 1,5 l wody
• 0,5 l gotowego zakwasu na żurek
• 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
• sól i pieprz do smaku
• 1 burak czerwony

Wykonanie:
Grzyby dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotować do miękkości i odstawić razem z wodą do wystygnięcia.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor, w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa. Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz przyprawy i wszystko razem dusić przez kilka minut. Następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy będą miękkie wlać zakwas na żurek, dodać serki topione, majeranek i rozdrobniony czosnek. Zupę przez kilka dodatkowych minut gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie dorzucić pokrojone w paseczki ugotowane grzyby oraz wlać część wody, w której się gotowały (według uznania, dla wzmocnienia smaku). Doprawić do smaku i odstawić na pół godziny, by smaki się połączyły.

Buraka obrać, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku lub usmażyć na rozgrzanym oleju tak, by powstały chipsy. Odsączyć na ręczniku papierowym i udekorować nimi każda porcję świątecznego żurku.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

Top