Wege pasztet z konfiturą z żurawiny Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 5 czerwca 20240 Udostępnij Wege pasztet z konfiturą z żurawiny to smaczna, prosta w przygotowaniu wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych mięsnych przysmaków. Sprawdzi się zarówno w postaci dodatku do śniadania, lunchowej porcji czy lekkiej kolacji. Pycha! Składniki (foremka 9 cm x 18 cm): • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso • 1 łyżka masła • 1 cebula • 600 g obranych batatów • 2 jajka na twardo • 2 jajka surowe • 90 g mielonych migdałów KRESTO • 2 łyżki mąki kukurydzianej • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • 1 łyżeczka soli kala namak • pieprz • 2 łyżki sezamu KRESTO Konfitura: • 200 g suszonej żurawiny KRESTO • 2 łyżki miodu • 1/2 szkl wody • 1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina • skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: 1. Bataty pokrój w kostkę. Na oleju i maśle podsmaż posiekaną cebulę, dodaj bataty i smaż pod przykryciem na małym ogniu często mieszając (przez 15 minut). 2. Gdy bataty i cebulka będą miękkie, zmiel je w maszynce do mięsa razem z jajkami ugotowanymi na twardo. Dodaj migdały, mąkę kukurydzianą, jajka i przyprawy. 3. Wymieszaj i przełóż do foremki (9 cm x 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i posyp sezamem. 4. Piecz w 180℃ około godzinę. Odstudź w foremce. 5. Żurawinę wsyp do rondelka, dodaj miód i skórkę z cytryny, wlej wodę i wino. Gotuj na średnim ogniu 10 minut aż połowa płynu odparuje i delikatnie zblenduj. 6. Plasterki pasztetu podaj na ulubionym pieczywie razem z konfiturą.