Wyśmienite wielkanocne serniki – poznaj przepisy z Piątnicy, no bo skąd! Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 16 marca 20240 Udostępnij Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które króluje na świątecznych stołach, jest sernik. Prezentujemy znakomite przepisy na serniki, które nie tylko wspaniale smakują, ale także będą prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. SERNIK Z ROSĄ Składniki: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko 80 g masła z Piątnicy Składniki na masę serową: 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy ¾ szklanki cukru ½ szklanki Śmietanki 30% z Piątnicy 1,5 szklanki Mleka Wiejskiego z Piątnicy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 4 żółtka ½ szklanki wiórków kokosowych 4 łyżkicukru Wykonanie: Przygotuj ciasto: Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone masło. Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki. Przygotuj masę serową: Wszystkie składniki – oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru – dokładnie wymieszaj mikserem i wlej do blaszki wyłożonej ciastem. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia ubij pianę z białek i cukru. Wyjmij sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłóż ubitą pianę. Posyp równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekaj ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia. SERNIK PISTACJOWY Składniki na spód: 100 g Masła z Piątnicy 130 g herbatników 7 g soli w płatkach 50 g pistacji Składniki na masę serową: 1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy 8 jaj 100 g cukru 300 g pasty pistacjowej 50 g pistacji prażonych 4 łyżki wody różanej Składniki na polewę: 100 g Śmietanki 30% z Piątnicy 100 g białej czekolady Składniki dekoracyjne: 10 g pistacji 5 g kwiatu róży Wykonanie: Przygotuj spód ciasta: Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą. Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem. Spód schłódź w lodówce. Przygotuj masę serową: Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę. Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje. Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°Cprzez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą. Przygotuj polewę: Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu. Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży. SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM Składniki na spód: 120 g Masła z Piątnicy 240 g ciasteczek korzennych 1 łyżeczka cynamonu Składniki na masę serową: 500 g Serka Twój Smak z Piątnicy 250 g Mascarpone z Piątnicy 200 g białej czekolady 400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy 80 g miodu lipowego 15 g żelatyny sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cynamonu zimna woda – do namoczenia żelatyny pół szklanki wrzącej wody Składniki dekoracyjne: cynamon Wykonanie: Przygotuj spód ciasta: Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj. Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce. Przygotuj masę serową: Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić. W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy. Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady. Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści. Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny. Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania. Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy. Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin. Przed podaniem posyp obficie cynamonem. Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy! Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta. Śmietanka 30% OSM Piątnica Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych oraz zup. Śmietanka 36% OSM Piątnica Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o naturalnym smaku i gęstej, kremowej konsystencji. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast oraz jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu. Śmietana 18% OSM Piątnica Do wielkanocnych zup czy sosów doskonale sprawdzi się Śmietana 18% z Piątnicy. Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna – nie warzy się w gorących daniach, wspaniale podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest znakomita także jako dodatek do sałatek lub dipów. Ser Mascarpone z Piątnicy Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Łączy najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Znakomicie sprawdza się w połączeniu z twarogiem, nadając sernikowi niezwykłej kremowości. Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych. Twój Smak – serek śmietankowy z Piątnicy Naturalny serek o kremowej konsystencji i śmietankowym smaku. Idealny na kanapki – znakomicie zastępuje masło czy margarynę. Serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy doskonale sprawdza się w także w wielu innych zastosowaniach: do przygotowania serników, sosów, farszów do mięsa i ryb oraz dipów. Dostępny w opakowaniach 135 g oraz 200 g.