Nowa matryca stawek VAT od 1 lipca Prawo Urzędowe Wiadomości by maks - 1 lipca 20201 lipca 20200 Udostępnij Od 1 lipca zaczyna obowiązywać nowa matryca VAT, która spowoduje, że podobne towary będą opodatkowane jednakową stawką. Dla części produktów VAT spadnie a dla innych – wrośnie. Zgodnie z nową matrycą VAT, obniżka stawki podatku od towarów i usług obejmuje…Reklama Obniżone stawki Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – do 5 procent, czyli zostaną objęte stawką jak wszystkie owoce (obecnie są opodatkowane 8-procentową stawką). Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka zostaną objęte 5-procentową stawką (obecnie pieczywo i wyroby ciastkarskie są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23 procent w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości). Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna będą opodatkowane stawką 5 procent (obecnie jest 8 procent). Musztardę, słodką paprykę (przyprawa) oraz niektóre przyprawy przetworzone (na przykład pieprz, tymianek) zostaną objęte 8-procentową stawką (obecnie 23 procent). Książki wszelkiego rodzaju: drukowane, na dyskach i taśmach oraz innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-booki) – będą miały 5-procentową stawkę (obecnie e-booki i niektóre książki opodatkowane są 23-procentową stawką VAT). Żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe będą objęte stawką 5 procent (obecnie 8 procent), podobnie jak artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy). Wzrost stawek będzie dotyczył: Niektórych przyprawy nieprzetworzonych (np. kurkumy, kminu i szafranu) – stawka wzrośnie z 5 do 8 procent. Homarów i ośmiornic, innych skorupiaków, mięczaków i bezkręgowców wodnych (tj. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetworów z nich, a także kawioru i dań sprzedawanych w placówkach gastronomicznych, których składnikiem będą wymienione owoce morza. Stawka VAT wzrośnie tu z 5 proc. do 23 procent. Lodu używanego do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – wzrost z 8 do 23 procent. Drewna opałowego z 8 proc. do 23 procent. gov.pl Podobne