Wegańskie ciasto mech z owocami liofilizowanymi Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 15 marca 202415 marca 20241 Udostępnij Wegańskie, pyszne, pożywne i kolorowe! Ciasto mech – przepis na udany wielkanocny wypiek. Danie idealne również dla dzieci – obok owoców przemycicie w nim również szpinak, który w tym wydaniu z pewnością im posmakuje. Całość zdobią chrupiące owoce liofilizowane 100% owocu od KRESTO. Pycha! Składniki (tortownica 24 cm):Reklama • 300 g mąki pszennej tortowej • 7 g proszku do pieczenia • 5 g sody oczyszczonej • 150 g cukru • 15 g cukru wanilinowego • 140 g szpinaku • 100 g banana • sok z połówki cytryny • 125 ml oleju • 250 ml mleka roślinnego • 650 g malin mrożonych • 125 ml wody • 80 g cukru • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego (opcjonalnie) • 30 g skrobi ziemniaczanej • 6 g agaru • 300 g śmietanki roślinnej 31% • 2 łyżki cukru (do kremu) • owoce liofilizowane 100% owocu KRESTO: borówki, ananas, maliny Wykonanie: 1. Do suchych składników dodaj zblendowane składniki mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. 2. Przelej do tortownicy i piecz w 180°C około 45-50 minut. 3. Ciasto ostudź i utnij około 2 cm blat, a resztę ciasta pokrusz i zostaw do posypania na wierzch. 4. ⅔ malin, pół szklanki wody i cukier doprowadź do wrzenia, mieszaj co jakiś czas. W pół szklanki wody rozrób skrobię i agar, wlej do gotujących się owoców i cały czas mieszając doprowadź do uzyskania jednolitej gęstej masy. 5. Ściągnij z palnika i dodaj pozostałe maliny. Wymieszaj i wylej na ciasto, wstaw do lodówki do schłodzenia. 6. Ubij śmietankę roślinną i cukier do powstania gęstego kremu i wylej na warstwę malinową. Posyp pokruszonym ciastem szpinakowym. 7. Udekoruj owocami liofilizowanymi KRESTO przed podaniem. Podobne
Niewiele osób wie, ale możemy pochwalić się polskim producentem maszyn do liofilizacji 🙂 FrostX z Gliwic, polecam. Ania