Babka marchewkowa z cytrynowym lukrem Ciekawostki Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 1 kwietnia 202331 marca 20230 Udostępnij Słodycz ciasta z dodatkiem marchewki, przełamana kwaskowatym twistem to wyborne połączenie smaków, nie tylko od święta!Reklama Składniki (śr: 20cm, wys: 7cm): Ciasto marchewkowe: • 350 g obranych marchewek• 6 jajek• 130 g mąki ryżowej• 130 g mąki kukurydzianej• 180 g oleju rzepakowego Rapso• 150 g ksylitolu• 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy: • 6 łyżek ksylitolu• skórka z cytryny i sok• 3 łyżeczki mleka kokosowego Wykonanie: Babka marchewkowa: 1. Marchewki zetrzyj w drobne oczka/łezki.2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubij na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać́ je dłużej niż gdy ubijmy same białka).3. Wlej olej do jajek i cały czas całość miksuj na już nieco mniejszych obrotach.4. Mąki wymieszaj z proszkiem i przesiej przez sito partiami do masy jajecznej. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułą.5. Marchewki połącz z ciastem.6. Całość przelej do formy na babkę i piecz w 180°C, około 55 minut do suchego patyczka (w połowie włącz termo obieg).7. Następnie odstaw babkę do wystudzenia i dopiero wtedy ostrożnie wyjmij ją z formy. Lukier cytrynowy: 8. Ksylitol zmiel na puder.9. Do pudru dodaj startą skórkę z cytryny, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mleka kokosowego, a następnie wymieszaj.10. Dodawaj po łyżeczce płynów do momentu aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Mleko sprawi, że lukier pozostanie biały.11. Gotowym lukrem polej babkę i udekoruj według uznania. Podobne