Calvados w koktajlach – oto najlepsze przepisy na nietuzinkowe drinki

Udostępnij

Calvados, czyli destylat cydru, nie jest powszechnie znanym alkoholem, a co za tym idzie – nie należy się dziwić, gdy ktoś, kto pierwszy raz się z nim spotyka, nie wie, jak go pić, ani jak przyrządzić z jego udziałem napój. Można degustować go solo – i to jest najprostsza opcja – jednak doskonale sprawdzi się on również w przeróżnych drinkach i koktajlach. Można więc z nim śmiało eksperymentować i znaleźć swoje ulubione połączenie, które idealnie wpasuje się w nasze smaki. Co więc należy wiedzieć o calvadosie, jak go pić i podawać, a przede wszystkim – jakie są przepisy na najlepsze drinki?

Kilka słów o calvadosie

Alkohol ten pochodzi z Normandii w północnej części Francji, a zaczęto go produkować już setki lat temu. Na początku parali się tym  miejscowi rolnicy. Powstaje on na drodze destylacji cydru i jeśli chodzi o rodzaje calvadosu, to istnieje ich kilka i podzielone są ze względu na sposób, w jaki został on wyprodukowany. AOC Calvados to taki, który poddawany jest procesowi destylacji kolumnowej, AOC Calvados Pays d’Auge – gdy otrzymuje się go za pomocą dwukrotnej destylacji w miedzianych alembikach, AOC Calvados Domfrontais – kiedy trunek został wytworzony za pomocą destylacji kolumnowej i posiada 30% dolewu gruszek. Pommeau z kolei to połączenie 2/3 moszczu jabłkowego, a 1/3 to calvados. Gdzie kupić ten napój? Zajrzyjmy do sklepów z alkoholem, które posiadają ich szeroki wybór lub do sklepów internetowych z takim asortymentem.

Calvados – jak podawać?

Kieliszki o kształcie tulipanowym odpowiednie do podawania calvadosa

 

– Trunek ten można spożywać jako aperitif, aby nieco zaostrzyć nasz apetyt przed posiłkiem, a inną opcją jest picie go w trakcie i po nim, aby wspomóc proces trawienia. Powinien być podawany w niewielkim kieliszku w kształcie tulipana i – co ciekawe – nie schłodzony, a w temperaturze pokojowej – tłumaczy pracownik sklepu Krest, zapytany o to, jak podawać calvados. Stosowanie się do tych reguł zagwarantuje, że prawidłowo spożyjemy calvados; smak i aromat tego trunku zostaną “podane” do naszych zmysłów w najefektywniejszy sposób, byśmy mogli w pełni cieszyć się jego degustacją. Wyczujemy wtedy charakterystyczne dla niego rozgrzewające nuty: szarlotki, jabłek i innych dojrzałych owoców oraz przypraw.

A.J. – przepis na zimowy koktajl

Jest to bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu napój idealny do picia szczególnie w chłodne miesiące, a zwłaszcza w okresie świątecznym. Jedynym użytym do zrobienia tego koktajlu alkoholem jest calvados. Ile procent ma ten trunek? Jego moc waha się w granicach od 40 do 50%, więc będzie to na pewno wystarczająco w przypadku tego drinku! By wykonać koktajl, należy zmieszać w szejkerze 40 ml calvadosu, 40 ml soku grejpfrutowego oraz 20 ml syropu cukrowego, a następnie przelać do mocno schłodzonego kieliszka i udekorować startym cynamonem.

Zimowy long drink

 

Parisian Spring Punch – long drink

Do kolejnego przepisu na interesujący, doskonale zbalansowany napój będziemy potrzebować wysokiego szkła, które uprzednio schładzamy. Do szejkera wlewamy 40 ml calvadosa, 20 ml wytrawnego wermutu, 10 ml syropu cukrowego i 10 ml soku z cytryny oraz dodajemy kilka kostek lodu. Po wstrząśnięciu naszych składników nadchodzi czas na przelanie powstałej mieszanki do szklanki, a następnie dopełniamy to wszystko szampanem lub innym winem musującym (około 80 ml) i jako dekoracji używamy skórki od cytryny. Ten aromatyczny drink spożywać możemy jeszcze przed obiadem, co wzmoże nasz apetyt i przygotuje na nadchodzący posiłek.

Materiał zewnętrzny

 

Top