Chlebek dyniowo – cynamonowy Głogów Legnica Lubin Polkowice Porady Przepisy kulinarne Region Wiadomości by rs - 27 stycznia 20220 Udostępnij Aromatyczny chlebek dyniowo – cynamonowy z chrupiącą skórką to prosta w przygotowaniu i smaczna propozycja na przekąskę, popołudniowy deser czy dodatek do dań. Składniki (mała keksówka):Reklama • 250 g dyni pieczonej (około 400 g surowej) • ½ szklanki oleju Rapso • 100 g drobnego cukru trzcinowego demerara GoldPack • 250 g mąki pszennej • 2 jajka L (temperatura pokojowa) • cukier waniliowy • 1 łyżeczka cynamonu • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody • szczypta soli Dodatkowo: • 1 łyżka masła (temperatura pokojowa) • 3 łyżki cukru • 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Włącz piekarnik na 175°C, góra-dół. 2. Wszystkie suche składniki wsyp do 1 miski. 3. Upieczoną dynię (przestudzoną) zmiksuj z jajkami i olejem. 4. Połącz ze sobą suche i mokre składniki. 5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. 6. Przełóż ciasto do keksówki, wyrównaj powierzchnię. 7. Masło połącz z cukrem i cynamonem. Utworzoną kruszonką posyp wierzch ciasta. 8. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki (wraz z papierem) i przestudź. Podobne