Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek Porady Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 18 grudnia 202118 grudnia 20210 Udostępnij Temperatury na zewnątrz każdego dnia będą coraz wyższe, dlatego ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku nie zawsze będą dla nas odpowiednim wyborem. Na wolny od pracy poranek przy kawie, polecamy lekki i puszysty sernik cytrynowy, który wykonamy bez konieczności wyrabiania ciasta i jego pieczenia – na spodzie z ciasteczek Petit Crunch. Taki deser idealnie sprawdzi się także podczas pierwszych przyjęć na tarasie lub w ogrodzie.Reklama Spód ciasta: 1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch) 100g roztopionego masła Sernik: 500g serka mascarpone 300g śmietany 36% niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem) sok z 1 dużej cytryny 1 czubata łyżka żelatyny 4 łyżki wody 1 opakowanie borówek kilka listków mięty Wykonanie: Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą. Ciasteczka Petit Crunch kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik. Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem. Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała. Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia. Na koniec dekorujemy borówkami i miętą. Podobne