Energetyczne batony owsiane z miodem i orzechami

Udostępnij

Jak wprowadzić do swojej diety nieco słodyczy nie rezygnując ze zdrowej diety? Świetnym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły lub pracy będą własnoręcznie wykonane batoniki! Polecamy przepis na pyszne i pożywne przekąski, które przygotujemy na bazie miodu i płatków owsianych marki Halina.

Energetyczne batony owsiane z miodem i orzechami

Reklama

Składniki

  • 150 g płatków owsianych zwykłych (np. marki Halina)
  • 150 g mieszanki orzechów z żurawiną lub dowolnie innych orzechów i suszonych owoców
  • 100 g masła
  • 150 g miodu

Sposób wykonania:

  1. Orzechy i suszone owoce posiekać na drobniejsze kawałki. Masło rozpuścić w rondelku z miodem tak aby składniki się połączyły.
  2. W misce wymieszać orzechy z płatkami owsianymi i dodać rozpuszczone masło. Całość połączyć.
  3. Małą blaszkę do pieczenia obłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę na batony. Piekarnik ustawić na grzanie góra i dół bez termoobiegu i rozgrzać do 150 stopni. Masę piec przez około 25 minut.
  4. Po wyciągnięciu zostawić do przestudzenia. Wyciąć batony.

Smacznego!

Top