Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami – przepis Ciekawostki Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 5 stycznia 20215 stycznia 20210 Udostępnij Bezmięsne gołąbki z grzybami i kaszą pęczak to zaskakujący pomysł na zimowy obiad lub kolację! Klasyczna forma oraz wyjątkowy farsz ze zdrową kaszą i aromatycznymi grzybami z pewnością będzie niemałym zaskoczeniem dla wszystkich domowników. Przepis kulinarnyReklama Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami www.halina.eu Składniki: 200g kaszy pęczak (np. marki Halina) 1 cebula drobno posiekana 1 garść suszonych grzybów namoczonych przez noc 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki masła 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekana 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka majeranku 1 kapusta pekińska 250ml przecieru pomidorowego 250 ml bulionu lub wody sól i pieprz Metoda: Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby drobno posiekać. Rozgrzać masło na patelni i przesmażyć na niej cebulkę z grzybami i czosnkiem. Dodać do pęczaku i wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Liście kapusty oddzielić i sparzyć we wrzątku aż będą miękkie. Gołąbki zawijać w liście i umieścić w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Całość zalać przecierem pomidorowym i odrobiną bulionu. Wsadzić do piekarnika i dusić pod przykryciem w 180 st.C przez 45 minut Podobne