Inspiracja na Halloween: Straszny zielony makaron – przepis kulinarny Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 23 października 201923 października 20190 Udostępnij Polacy uwielbiają świętować, a Halloween to kolejna okazja by oddać się zabawie. W przygotowaniu odpowiedniej oprawy niezastąpione będzie straszne menu, które odda ducha obchodzonego święta. Poza niezliczonymi przekąskami na zimno, z powodzeniem zaskoczysz biesiadników także daniem głównym. Budzący grozę Straszny zielony makaron to sycąca propozycja, która zasmakuje każdemu. Straszny zielony makaron Reklama Składniki: Makaron: 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg 200 g mąki 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Sos: 200 g serka ricotta pół szklanki startego żółtego sera ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów (400 g) ½ łyżeczki cukru sól mielony pieprz łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Oczy: 125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini – w kulkach) 50 g czarnych drylowanych oliwek Przygotowanie: Makaron: Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). Makaron gotować ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta. Sos: W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami, wymieszać i zagotować. Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Oczy: Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka. Można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami. Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach. Podobne