Jedz zielone! – przepis na Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą Przepisy kulinarne Wiadomości Zdrowie by rs - 14 maja 201914 maja 20190 Udostępnij Wiosna to czas smakowych doznań. Jednak poza tym, że ma być pysznie, dobrze by było też zdrowo. Jak tego dokonać? Jeśli naleśniki – to koniecznie w wersji zielonej, ze szpinakiem. Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Te z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin. Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycąReklama Składniki: Ciasto: 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg 1 jajko 400 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Farsz: 300 g Jarmużu marki Eisberg ½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy 150 g sera feta 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz – wedle uznania Przygotowanie: Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron. Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego! Podobne