Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryka – przepis Lubin Porady Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 26 sierpnia 202026 sierpnia 20200 Udostępnij Przepis na przepyszne wołowe klopsy po marokańsku w towarzystwie kaszy bulgur marki Halina BIO. W aromatycznym i gęstym sosie pomidorowym będą smakować każdemu miłośnikowi wyrazistej kuchni. Składniki:Reklama 200g kaszy bulgur (np. marki Halina BIO) 500g wołowiny mielonej 1 cebula drobno posiekana 2 łyżeczki kuminu w całości, 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki 1 łyżka startego imbiru 3 ząbki czosnku drobno posiekane Sól, pieprz Składniki na sos: 2 puszki krojonych pomidorów 1 cebula drobno posiekaną 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanej kolendry 1 garść drobnej zielonej papryki Metoda: Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszku i sól. Dodajemy pulpety i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Na osobnej patelni przygotowujemy zielone papryczki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy papryczki aż lekko zmiękną i nabiorą koloru. Połowę dodajemy do sosu i dusiły jeszcze 10 minut. Podobne