Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem

Udostępnij

Nie ma to jak grill. Wyczekując go każdy planuje dokładnie jakie przygotować potrawy i przekąski, na co będzie miał ochotę i co najważniejsze – jak sprawić, żeby goście poczuli radość ze wspólnego grillowania. Dlatego żadne spotkanie przy smacznym grillowaniu nie może się odbyć bez odpowiednio chrupiących ogórków.  Wspólne chrupanie przy grillu to gwarancja smaku i dobrej zabawy.

 

Reklama

Beztroskie chwile z najbliższymi, wśród przyjaciół i znajomych, zabawa, muzyka i pyszne jedzenie – nie ma nic lepszego niż korzystanie z letniej pogody przy stole bogatym w świeże warzywa, owoce oraz specjały z grillowego rusztu. Wyjątkowość takich spotkań może podkręcić wspólne chrupanie! Przy grillowym stole najlepiej chrupie się ogórkowe przysmaki – z przyprawami, kwaśne lub pikantne.

Chrupkość na wiele sposobów.
Ogórki Krakus doskonale komponują się z wieloma potrawami nadając im wyjątkowy smak – dostępne są w wielu, różnych i smacznych wersjach. Są znakomite do letnich sałatek, dań głównych, przekąsek i sosów. Tradycjonaliści mogą sięgnąć po klasyczne ogórki konserwowe, są też korniszony do chrupania na ostro, których unikalna kompozycja przypraw z papryczką chilli doda ostrego charakteru wielu grillowym specjałom. Chrupać można także korniszony z czosnkiem, które dzięki słodko-kwaśnej zalewie mogą być podstawą koreczków lub samodzielną przekąską. Ogórki od Krakusa świetnie sprawdzają się również, zarówno w połączeniu ze wszystkimi mięsnymi propozycjami oraz w wersji vege np. z pieczonymi na grillu ziemniakami.

Chrzan nie tylko od święta!
Ulubione grillowe potrawy może urozmaicić także inny, niezastąpiony w smaku dodatek – chrzan tradycyjny Krakus – można go wykorzystać jako bazę do sosów lub marynatę, która doda pikanterii i szlachetnej oprawy każdemu, mięsnemu kawałkowi. Jego wyrazistość podkreśli także smak warzyw, które coraz częściej pojawiają się na grillowym ruszcie. Efekt zawsze wyśmienity. Prezentujemy przepisy, w których aż chrupie od korniszonów Krakus na szaszłyki z wiosenną sałatką oraz pyszną sałatkę z kalarepą.

Szaszłyki z wiosenną sałatką
Szaszłyki, 5-6 sztuk:
5-6 plastrów ananasa w puszce
500 g piersi z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki ketchupu
3 łyżki soku z ananasa
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
patyczki do szaszłyków
tacka do pieczenia

Plastry ananasa odsączyć z soku. Przygotować marynatę z sosu sojowego, ketchupu, soku z ananasa, oliwy, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu. Mięso pokroić w większą kostkę, zamarynować i odstawić na około 30 minut. Na patyczki naprzemiennie nadziewać mięso oraz kawałek ananasa. Zgrillować. Na tacce powstanie sos, który należy odlać do kubeczka.

Sałatka wiosenna:
4 ogórki korniszony z czosnkiem Krakus
około 250 g młodych, małych ziemniaczków
1 główka sałaty rzymskiej
garść roszponki
1 pęczek rzodkiewki
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu do smaku

Ziemniaki obrać (lub zeskrobać skórkę), ugotować i ostudzić. Sałatę pokroić, przełożyć do miski wraz z roszponką. Warzywa pokroić, dodać do sałaty. Dołożyć ziemniaczki. Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny, sosu powstałego z grillowania szaszłyków, soli oraz pieprzu przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać.

Wiosenna sałatka z kalarepy z ogórkami konserwowymi Krakus, 2 porcje
3 ogórki konserwowe Krakus
1 kalarepka
1/4 główki sałaty lodowej
pół pęczka rzodkiewek
1 mniejsze awokado
około 80 g pomidorów koktajlowych
3 łyżki prażonego słonecznika
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki posiekanego koperku
szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku

Kalarepę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatę drobno posiekać, a pozostałe warzywa pokroić, wymieszać. Ze śmietany, majonezu, koperku oraz soli, pieprzu i soku z cytryny przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać.

<

p style=”text-align: justify;”>Smacznego.

Top