Paluszki warzywne z dipem oliwkowym Przepisy kulinarne by maks - 3 maja 20183 maja 20180 Udostępnij13 13UdostępnieniaWiosenny piknik w plenerze, rodzinne przyjęcie w przydomowym ogrodzie czy tradycyjne grillowanie nie mogą obejść się bez małych przekąsek.Reklama Jednak zamiast chipsów i słodyczy – warto postawić na lekkie i zdrowe smakołyki. Proste i szybkie do przyrządzenia paluszki warzywne z aksamitnym dipem oliwkowym to idealna propozycja przekąski, która z pewnością zachwyci gości, nie tylko tych dbających o linię. Czas przygotowania: ok. 15 min Liczba porcji: 1 porcja Poziom trudności: Bardzo łatwy Składniki: zielone oliwki – ½ szklanki oliwa z oliwek – 2 łyżki świeża bazylia – ½ pęczka czosnek – 1 ząbek śmietana jogurtowa 10% od OSM Piątnica – 100ml sól, pieprz do smaku marchew, seler naciowy, papryka, ogórek, dynia Wykonanie: Oliwki bardzo drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać oliwę, posiekaną bazylię i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać również śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką, ogórkiem, dynią. Smacznego! Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Podobne 13Udostępnienia13