Paluszki warzywne z dipem oliwkowym

Wiosenny piknik w plenerze, rodzinne przyjęcie w przydomowym ogrodzie czy tradycyjne grillowanie nie mogą obejść się bez małych przekąsek.

Reklama

Jednak zamiast chipsów i słodyczy – warto postawić na lekkie i zdrowe smakołyki. Proste i szybkie do przyrządzenia paluszki warzywne z aksamitnym dipem oliwkowym to idealna propozycja przekąski, która z pewnością zachwyci gości, nie tylko tych dbających o linię.

Czas przygotowania: ok. 15 min
Liczba porcji: 1 porcja
Poziom trudności: Bardzo łatwy

Składniki:

zielone oliwki – ½ szklanki
oliwa z oliwek – 2 łyżki
świeża bazylia – ½ pęczka
czosnek – 1 ząbek
śmietana jogurtowa 10% od OSM Piątnica – 100ml
sól, pieprz do smaku
marchew, seler naciowy, papryka, ogórek, dynia

Wykonanie:

Oliwki bardzo drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać oliwę, posiekaną bazylię i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać również śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką, ogórkiem, dynią.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Top