Przepis kulinarny. Deser z białego ryżu z truskawkami i ciasteczkami zbożowymi Lubin Przepisy kulinarne Region Wiadomości by rs - 22 czerwca 202122 czerwca 20210 Udostępnij Sezon na truskawki w pełni. Z tej okazji polecamy przepis na ryżowy deser z truskawkami, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Reklama Przepis kulinarny Deser z białego ryżu z truskawkami i ciasteczkami zbożowymi www.halina.eu Składniki: 100g ryżu białego Halina 250ml mleczka kokosowego 250g wody 2cm kory cynamonu 1 duża łyżka cukru szczypta soli 500g truskawek 1 łyżka nasion chia 100g pokruszonych ciasteczek zbożowych Metoda: W rondelku z przykrywką zagotowujemy ryż, mleko, wodę, cukier, sól i cynamon. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki i nabierze konsystencję puddingu, w razie potrzeby dodajemy więcej wody podczas gotowania. Nasiona chia moczymy w szklance wody przez 30 minut. Połowę truskawek miksujemy, a drugą połowę kroimy w ćwiartki. Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w naczyniach w których będziemy przygotowywać deser. Ryż po ugotowaniu studzimy i przekładamy do naczynek. Nasiona chia mieszamy z musem z truskawek. Dodajemy do deseru. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki. Smacznego! Podobne