Przepis kulinarny. Deser z białego ryżu z truskawkami i ciasteczkami zbożowymi

Udostępnij

Sezon na truskawki w pełni. Z tej okazji polecamy przepis na ryżowy deser z truskawkami, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

 

Reklama

Przepis kulinarny

Deser z białego ryżu z truskawkami i ciasteczkami zbożowymi

www.halina.eu

 

Składniki:

  • 100g ryżu białego Halina
  • 250ml mleczka kokosowego
  • 250g wody
  • 2cm kory cynamonu
  • 1 duża łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 500g truskawek
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100g pokruszonych ciasteczek zbożowych

 

Metoda:

  1. W rondelku z przykrywką zagotowujemy ryż, mleko, wodę, cukier, sól i cynamon. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki i nabierze konsystencję puddingu, w razie potrzeby dodajemy więcej wody podczas gotowania.
  2. Nasiona chia moczymy w szklance wody przez 30 minut. Połowę truskawek miksujemy, a drugą połowę kroimy w ćwiartki.
  3. Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w naczyniach w których będziemy przygotowywać deser.
  4. Ryż po ugotowaniu studzimy i przekładamy do naczynek.
  5. Nasiona chia mieszamy z musem z truskawek. Dodajemy do deseru. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki.

Smacznego!

 

Top