Przepis kulinarny. Torcik bezglutenowy ze bitą śmietaną i owocami

Udostępnij

Bezglutenowy torcik z owocami to nasza propozycja na wiosenne przedpołudnia przy kawie. Lekko słodki tort z pysznymi owocami z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i gościom.

 

Reklama

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki do wypieku ciasta Ocelio
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 600ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka wody
  • drobne owoce

Metoda:

 

  1. Mieszankę do wypieku ciasta wymieszać z rozpuszczonym masłem, mlekiem, 4 całymi jajkami i 3 łyżkami cukru. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy (około 20cm) i piec przez 40 minut w temp. 170 st. C. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na trzy plastry.
  2. Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać tak aby wszystko się połączyło.
  3. Plastry ciasta rozłożyć na blacie. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Każdy plaster ciasta skropić wodą i przekładać warstwą masy ze śmietany i serka. Torcik udekorować ulubionymi owocami.

 

Smacznego!

Top