Przepis kulinarny. Torcik bezglutenowy ze bitą śmietaną i owocami Lubin Porady Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 27 maja 202127 maja 20210 Udostępnij Bezglutenowy torcik z owocami to nasza propozycja na wiosenne przedpołudnia przy kawie. Lekko słodki tort z pysznymi owocami z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i gościom. Reklama Składniki: 1 opakowanie mieszanki do wypieku ciasta Ocelio 150 g masła 4 jajka 100 ml mleka lub napoju roślinnego 600ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone Sok z 1/2 cytryny 6 łyżek cukru 1 szklanka wody drobne owoce Metoda: Mieszankę do wypieku ciasta wymieszać z rozpuszczonym masłem, mlekiem, 4 całymi jajkami i 3 łyżkami cukru. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy (około 20cm) i piec przez 40 minut w temp. 170 st. C. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na trzy plastry. Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać tak aby wszystko się połączyło. Plastry ciasta rozłożyć na blacie. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Każdy plaster ciasta skropić wodą i przekładać warstwą masy ze śmietany i serka. Torcik udekorować ulubionymi owocami. Smacznego! Podobne