Przepis na sałatkę z ryżem dzikim, batatami i imbirowym dresingiem Lubin Przepisy kulinarne Region Wiadomości Zdrowie by rs - 11 grudnia 202011 grudnia 20200 Udostępnij Dziki ryż to wciąż mało popularny dodatek, który posiada wyjątkowy orzechowy smak i aromat, dlatego doskonale nadaje się jako składnik sałatek. Przepis kulinarny marki BrittaReklama Sałatka z ryżem dzikim, batatami i dressingiem imbirowym Składniki na sałatkę: 50g dzikiego ryżu (np. marki Britta) 1 średni batat 50g sera feta 1 łyżka żurawiny 1 łyżka nasion dyni garść rukoli Dressing imbirowy 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 1 cm imbiru startego na tarce 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Metoda: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Batata upiec w piekarniku, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i lekko rozkruszyć. W dużej misce wymieszać ryż z batatem, serem, żurawiną, nasionami dyni i rukolą. Składniki na dressing zmiksować blenderem. Sałatkę doprawiać imbirowym dresingiem. Podobne