Przepis na sałatkę z ryżem dzikim, batatami i imbirowym dresingiem

Udostępnij

Dziki ryż to wciąż mało popularny dodatek, który posiada wyjątkowy orzechowy smak i aromat, dlatego doskonale nadaje się jako składnik sałatek.

Przepis kulinarny marki Britta

Reklama

Sałatka z ryżem dzikim, batatami i dressingiem imbirowym

 

Składniki na sałatkę:

  • 50g dzikiego ryżu (np. marki Britta)
  • 1 średni batat
  • 50g sera feta
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka nasion dyni
  • garść rukoli

Dressing imbirowy

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cm imbiru startego na tarce
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Batata upiec w piekarniku, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i lekko rozkruszyć.
  3. W dużej misce wymieszać ryż z batatem, serem, żurawiną, nasionami dyni i rukolą.
  4. Składniki na dressing zmiksować blenderem.
  5. Sałatkę doprawiać imbirowym dresingiem.
Top