PRZEPIS TYGODNIA: Gofry z kremem kawowo-cynamonowym

Słońce, podróże, smakowanie wakacyjnych specjałów – jak w kilka chwil przywołać te najprzyjemniejsze wspomnienia lata? Najlepiej za pomocą kulinarnej niespodzianki! Z urlopem spędzanym nad morzem kojarzą się przede wszystkim gofry z bitą śmietaną i owocami. Jednak kiedy za oknem skrzypi mróz, postawmy na zimowe wydanie tej wakacyjnej przekąski. Chrupiące gofry z aksamitnym kremem kawowo-cynamonowym oraz borówkami to szybki przepis na poprawę humoru.

Składniki

Reklama

serek mascarpone – 100 g
śmietana kremówka 30% – 100 g
cukier puder – 1 łyżeczka + do posypania gofrów
dobrej jakości kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka
cynamon mielony – 1/2 łyżeczki
owoce np. borówki amerykańskie (opcjonalnie)
gotowe gofry np. Dan Cake
Sposób przygotowania

Kawę wsypać do filiżanki i rozpuścić w łyżce gorącejwody. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączeniaskładników. Następnie dodać rozpuszczoną kawę, cynamon i zmiksować.Kremkawowo – cynamonowy rozsmarować na gofrze Dan Cake, dodać owoce, przykryć drugim gofrem i posypać obficie cukrem pudrem. Podawać jako deser.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Top