PRZEPIS TYGODNIA: Gofry z kremem kawowo-cynamonowym Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 24 lutego 201824 lutego 20180 Udostępnij5 5UdostępnieniaSłońce, podróże, smakowanie wakacyjnych specjałów – jak w kilka chwil przywołać te najprzyjemniejsze wspomnienia lata? Najlepiej za pomocą kulinarnej niespodzianki! Z urlopem spędzanym nad morzem kojarzą się przede wszystkim gofry z bitą śmietaną i owocami. Jednak kiedy za oknem skrzypi mróz, postawmy na zimowe wydanie tej wakacyjnej przekąski. Chrupiące gofry z aksamitnym kremem kawowo-cynamonowym oraz borówkami to szybki przepis na poprawę humoru. SkładnikiReklama serek mascarpone – 100 g śmietana kremówka 30% – 100 g cukier puder – 1 łyżeczka + do posypania gofrów dobrej jakości kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka cynamon mielony – 1/2 łyżeczki owoce np. borówki amerykańskie (opcjonalnie) gotowe gofry np. Dan Cake Sposób przygotowania Kawę wsypać do filiżanki i rozpuścić w łyżce gorącejwody. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączeniaskładników. Następnie dodać rozpuszczoną kawę, cynamon i zmiksować.Kremkawowo – cynamonowy rozsmarować na gofrze Dan Cake, dodać owoce, przykryć drugim gofrem i posypać obficie cukrem pudrem. Podawać jako deser. Smacznego! Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Podobne 5Udostępnienia5