Przepisy kulinarne: Smażony ryż sinangag Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 4 maja 20214 maja 20210 Udostępnij Śniadaniowy przepis prosto z Filipin od marki Britta. Sinangag to smażony ryż z czosnkiem i jajkiem, który jest niezwykle popularnym, śniadaniowym specjałem na tych malowniczych, azjatyckich wyspach. Dodatek ostrych papryczek oraz świeżego szczypiorku doda potrawie charakteru i wyjątkowego aromatu.Reklama Składniki: 2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta) 8 ząbków czosnku 1 pęczek szczypiorku 2 małe papryczki chilli 2 łyżki octu 4 łyżki oleju 3 jajka sól i pieprz Wykonanie: Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia. Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku. Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet. Nałożyć jajka i podawać na ciepło. Smacznego! Podobne