Sałatka z ryżem, tuńczykiem i dressingiem pietruszkowym – przepis Lubin Porady Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 18 marca 20220 Udostępnij Dzień dobry, wiosenna sałatka z tuńczykiem oraz ryżem Britta będzie zaskakującą propozycją na lekki obiad lub kolację. Sałatkę podajemy gotową do wymieszania i doprawienia pysznym dressingiem z oliwy, soku z cytryny i natki pietruszki. Smacznego! Przepis kulinarnyReklama Sałatka z ryżem, tuńczykiem i dressingiem pietruszkowym www.britta.pl Składniki: 100g ryżu parboiled (np. marki Britta) 1 puszka tuńczyka 1 mała czerwona cebula 1 awokado 1 gałązka selera naciowego 1/2 czerwonej papryki cytryna 1/2 łyżki natki pietruszki chili 1 ząbek czosnku Oliwa Sól i pieprz Metoda: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę, selera i paprykę kroimy w dobrą kostkę. Awokado obieramy i siekamy widelcem, mieszamy z połową wyciśniętego przez praskę czosnku, doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny. Przygotowujemy dressing: 3 łyżki oliwy mieszamy z 1 łyżka soku z cytryny, posiekaną natką pietruszki, pozostałym czosnkiem, odrobina chili, solą i pieprzem. Składniki pokrojone w kostkę, awokado oraz tuńczyka wykładamy na talerz. Dressing podajemy w osobnym naczyniu. Smacznego! Podobne