Sałatka z sałaty, truskawek i ricotty z bazylią Lubin Porady Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 18 maja 202118 maja 20210 Udostępnij Kolorowo, smacznie, zdrowo – taka jest właśnie wiosenna sałatka z dodatkiem słodkich truskawek, delikatnej ricotty, doprawiona listkami świeżej bazylii. Możesz przełożyć ją do pojemnika i wziąć ze sobą do pracy (doskonale sprawdzi się w roli lekkiego lunchu) lub rozkoszować się jej smakiem podczas kolacji z domownikami. Bez względu na okoliczności smak sałatki cieszy tak samo. Składniki (1 porcja):Reklama garść ulubionej sałaty 50 g ricotty 3–4 średnie truskawki 1 łyżka oleju Rapso (lub według uznania) 1/4 łyżeczki soku z cytryny kilka listków bazylii sól, pieprz Wykonanie: 1. Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki. 2. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plastry. 3. Wyłóż na talerz sałatę, truskawki, ricottę oraz bazylię. 4. Na koniec całość skrop olejem, sokiem z cytryny oraz posól i popieprz. 5. Podawaj od razu po przygotowaniu potrawy. Podobne