Smaki wiecznej młodości – kulinarne warsztaty Gmina Lubin Powiat lubiński Wiadomości by rs - 24 października 202224 października 20220 Udostępnij Warsztaty pod takim hasłem zorganizowano dla seniorów z gminy Lubin w świetlicy w Niemstowie. Było bardzo smacznie a do tego zdrowo! Seniorzy słuchali o zdrowym odżywianiu, gotowali a potem smakowali. Był również konkurs na najciekawszy fartuch kuchenny.Reklama Uczestnicy warsztatów wysłuchali wykładu prowadzonego przez dietetyczkę Magdalenę Szleszyńską. Omówiono sprawy związane z dietą gęsto-odżywczą, prawidłowo zbilansowaną dietą, rozmawiano o wpływie stabilnej glikemii na prewencję chorób cywilizacyjnych, a także o kwestiach prawidłowego procesu trawienia. Po tej „ lekcji teorii” 24- osobową grupę podzielono na trzy podgrupy i rozpoczęło się wielkie gotowanie. Pierwsza grupa przygotowała przystawkę – sałatkę figową, druga danie główne – jesienne pęczotto, a trzecia grupa deser – śliwki pod kokosową kruszonką. Rozstrzygnięto również konkurs na najciekawszy fartuch kuchenny. Jury w składzie: Janina Mucha – przewodnicząca Rady Seniorów Gminy Lubin, Wioletta Olech – dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Raszówce i Magdalena Szleszyńska – dietetyczka prowadząca warsztaty, miało trudny orzech do zgryzienia. Oceniane były przede wszystkim własnoręcznie przygotowane fartuchy, przy ocenie brane były pod uwagę oryginalność, pomysłowość, estetyka i humor. Przyznano trzy równorzędne nagrody w postaci książek autorstwa Agnieszki Maciąg „Smak wiecznej młodości”. Nagrodzone zostały Bogusława Kiec, Gabryela Razowska i Irena Korman. Warsztaty były jednym z zaplanowanych punktów planu pracy Rady Seniorów Gminy Lubin. Udział w nich był bezpłatny i w całości sfinansowany z budżetu gminy Lubin. Organizację wydarzenia wspierała Gminna Biblioteka Publiczna w Raszówce. Zachęcamy do przygotowania zdrowych potraw, przepisy poniżej. Sałatka figowa Umyć i osuszyć liście rukoli, wsypać do salaterki. Wymieszać z figami pokrojonymi na ósemki, serem pokrojonym na kawałki oraz pokruszonymi orzechami. Przygotować dip z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, polać sałatkę. Jesienne pęczotto Fileta z indyka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z solą, pieprzem, dodać odrobinę oliwy i odłożyć. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wsypać kaszę i smażyć mieszając przez 2 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę szalotkę, doprawić i smażyć do zeszklenia cebuli. Kaszę przesunąć na bok, a w wolne miejsce włożyć pokrojone wcześniej mięso, obsmażyć kilka minut i połączyć z kaszą. Wlać 30 gram wina (opcjonalnie) i gotować do odparowania. W osobnym garnku zagotować 250 ml bulionu i wlewać stopniowo do potrawy od czasu do czasu mieszając. Dodać dynię pokrojoną w kostkę (polecamy Hokkaido) i całość gotować na średnim ogniu do miękkości kaszy. Dodać opłukany i posiekany jarmuż, wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości jarmużu. Na talerzach posypać parmezanem. Śliwki pod kokosową kruszonką Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Śliwki (150 gram) umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Miękkie masło (25 gram) utrzeć z ksylitolem, wiórkami i cynamonem. Owoce obłożyć kruszonką. Zapiekać około 20 minut. źródło Gmina Lubin Podobne