Szakszuka na śniadanie – istne niebo w gębie! – przepis kulinarny Ciekawostki Lubin Powiat lubiński Przepisy kulinarne Region Wiadomości by rs - 4 listopada 20204 listopada 20200 Udostępnij Szakszuka to propozycja na pożywne, jesienne śniadanie. Jest świetną alternatywą dla nieco spowszedniałej jajecznicy, przygotowuje się ją równie prosto i szybko. Choć przywędrowała aż z Bliskiego Wschodu w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Polecamy szakszukę szczególnie z dodatkiem świeżej mieszanki sałat z roszponką. Będzie pycha! Szakszuka z mieszanką sałatReklama Składniki: 3 garście mieszanki sałat Finezja mix marki Eisberg 3 duże dojrzałe pomidory 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy mały ząbek czosnku 100 g czerwonej papryki 70 g kiełbasy sól i świeżo zmielony pieprz szczypta słodkiej papryki 3 jajka czerwona cebula świeże pieczywo Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat Finezja mix. Podawać ze świeżym pieczywem. Podobne