Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś! Przepisy kulinarne Region Wiadomości by rs - 8 lipca 20198 lipca 20190 Udostępnij Kuchnię polską w wielu przypadkach łączy jedno: prostota. W każdym z polskich zakątków znajdziemy smaki i wpływy, które wzajemnie się przenikają. Czasami dobre zmiany wystarczą, , by ich smaki wzajemnie się przenikały, a dania nabrały nowego charakteru. Zainspiruj się i stwórz własny, międzyregionalny eksperyment kulinarny! Gołąbki z jagnięcinąReklama Wypas owiec w Polsce ma długie tradycje, które sięgają XVI w. Jagnięta, z których pozyskuje się mięso są wypasane na pastwiskach ze specyficzną roślinnością. Ma ona wpływ na ostateczny smak mięsa, a tym samym potrawy. Przepis (20 gołąbków): liście młodej kapusty 400 g zmielonej jagnięciny 500 g ugotowanej kaszy bulgur 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki liście świeżej mięty pieprz Do polania: 450 ml bulionu wołowego 1 puszka krojonych pomidorów płatki chili lub pasta paprykowa sól, pieprz. 1. Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno miksujemy. 2. Szykujemy farsz: łączymy mięso jagnięce z bulgurem, dodajemy cebulę z czosnkiem, pietruszkę, miętę, paprykę, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. 3. Liście sparzamy aby zmiękły. Jeżeli jest to konieczne, przecinamy wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nakładamy farsz i formujemy gołąbki. 4. Dno naczynia, w którym będziemy piekli gołąbki, wykładamy pozostałymi liśćmi. W garnku mieszamy bulion z pomidorami, doprawiamy pieprzem, solą i chili (wg smaku). 5. Gołąbki układamy ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalewamy wrzącym bulionem z pomidorami, przykrywamy. 6. Gotujemy na małym ogniu lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C przez ok. godzinę. Podobne