Tort Piaskowy Johanna Heermanna

Udostępnij

Pani Danuta Adamska, prezes Towarzystwa Przyjaciół Rudnej, upiekła „historyczny tort” z przepisu odnalezionego na starym opakowaniu mąki produkowanej w Rudnej jeszcze przed wojną. Archiwalne torebki do pakowania mąki fabrykanta z Raudten trafiły do zbiorów Towarzystwa dzięki mieszkańcom Gwizdanowa.

Reklama

Piaskowy Tort to wyśmienity deser łączący nas z historią kulinarną tych terenów i jak okazało się, nie jest smakiem zupełnie nieznanym, bo przypomina nasze rodzime baby piaskowe. Ciasto jest jednak bardziej wilgotne, można nawet rzec kremowo rozpływające się w ustach. To zasługa dużej ilości mleka, którego mąka, zgodnie z przepisem, musi „napić się do syta”. Towarzystwo Przyjaciół Rudnej postanowiło temu wypiekowi nadać nazwę Tort Piaskowy Johanna Heermanna jako pamiątkowe połączenie smaków i idei z dawnej przeszłości miasta Rudna. Zważywszy na wielowiekowe tradycje pieczenia bab piaskowych bardzo możliwe, że sam Heermann jadał podobne wypieki w swoim domu w Rudnej lub Chobieni.

Tortu Heermanna można było skosztować na stoisku TPR podczas tegorocznych Dożynek Gminnych w Rudnej.

źródło: Gmina Rudna

Top