Tradycje Wielkanocne 2017 – emocje sięgnęły zenitu Gmina Lubin Przegląd prasy Wiadomości by rs - 27 marca 20170 Udostępnij Paschy, baby, mazurki i torty, drób, wieprzowina, a nawet jagnięcina oraz oczywiście jajka na wiele sposobów – to tylko część potraw, które pojawiły na się na świątecznych stołach podczas Tradycji Wielkanocnych 2017. Kunszt ich podania zapierał wręcz dech w piersiach, a emocje towarzyszące ogłoszeniu wyników sięgały zenitu…Reklama Urok świątecznych stołów – trudny jest do opisania. Sposób podania, dekoracje potraw a także umiejętne nawiązanie do tradycji – zrobiły na wszystkich ogromne wrażenie, a jurorzy wybierający najpiękniejszy stół mieli twardy orzech do zgryzienia. – W tym roku wasze stoły i potrawy – były prawdziwą artystyczną ucztą. W sposobie prezentowania i serwowania świątecznych potraw ustawiliście poprzeczkę bardzo wysoko. A jeśli chodzi o smaki, bo przecież one były równie ważne, narzekać nie można, ale parę uwag na pewno przekażę autorom potraw – mówił Wiesław Lichota, przewodnicząca jury, profesjonalny kucharz znany z programów telewizji TVN, obecnie właściciel restauracji Gospoda Zamkowa na lubińskim Wzgórzu Zamkowym. W tegorocznym konkursie kulinarnym wzięła udział rekordowa liczba uczestników, zgłosiło się do niego aż 17 zespołów. Wszystkie – jak zwykle – stanęły na wysokości zadania. Jurorami Gminnego Konkursu Kulinarnego Tradycje Wielkanocne 2017 – oprócz przewodniczącego Wiesława Lichoty byli Marzena Kosydor, skarbnik Gminy Lubin oraz Norbert Grabowski, przewodniczący Rady Gminy Lubin. I choć oceniali aż 51 potraw – co do wyboru grand prix nie mieli żadnych wątpliwości. W protokołach wszystkich członów komisji konkursowej najwyższe noty otrzymała Pascha Wielkanocna, autorstwa Koła Gospodyń z Krzeczyna Wielkiego. Tam powędrowała główna nagroda w wysokości 500 zł. W kategorii 50 odsłon jaja wielkanocnego I miejsce otrzymały jajka z łososiem w sosie tatarskim, przygotowane przez Sołectwo Składowice. Pierś z kaczki w sosie wiśniowym autorstwa Koła Gospodyń w Raszówce – triumfowała w kategorii główny bohater świątecznego obiadu, a za najlepszy deser wielkanocny uznane zostały „Kasieńki” – ciastka w kształcie jajek, upieczone przez Stowarzyszenie „Nasz Niemstów”. Puchar Wójta Gminy Lubin za najpiękniejszy stół wielkanocny trafił do Koła Kobiet Niezależnych Babeczki z Krzeczyna Wielkiego. O klimatyczną oprawę artystyczną imprezy zadbały zespoły „Siedlecka Nuta” i „Lubin” z Krzeczyna Wielkiego, a popis swoich wokalnych umiejętności dał Kamil Lis, nauczyciel ze Szkoły Podstawowej w Krzeczynie Wielki. Podczas Tradycji Wielkanocnych występował zresztą nie tylko w tej roli. Nauczyciele z SP w Krzeczynie Wielkim zadebiutowali także w części kulinarnej, a zdobytą nagrodę przekażą swojej uczennicy, chorej na białaczkę Alicji Goś z Krzeczyna Wielkiego. Organizatorem imprezy był Ośrodek Kultury Gminy Lubin. Przepis na zwycięską paschę wielkanocną opublikujemy w najbliższym wydaniu Wiadomości Gminnych. (MG) Nagroda Główna Pascha Wielkanocna – KG w Krzeczynie Wielkim (500 zł) KATEGORIA „50 odsłon jajka wielkanocnego” I miejsce – Jajka z łososiem w sosie tatarskim – Sołectwo Składowice (350 zł) II miejsce – Jajko marynowane w zakwasie buraczanym z puree chrzanowo ziemniaczanym – Nauczyciele z Krzeczyna Wielkiego (300 zł) III miejsce – Jajko w babeczce – Pieszkowianki (250 zł) KATEGORIA „Główny bohater świątecznego obiadu” I miejsce – Pierś z kaczki w sosie wiśniowym – KG Raszówka (350 zł) II miejsce – Kurczak wędzony w towarzystwie wieprzowiny – Buczynianki (300 zł) III miejsce – Zupa chrzanowa – KG Krzeczyn Mały (250 zł) KATEGORIA „Deser wielkanocny” I miejsce – Kasieńki” – ciastka w kształcie jajek – Stowarzyszenie „Nasz Niemstów” (350 zł) II miejsce – Sernik z polewą czekoladową – KG Obora (300 zł) III miejsce – Sernik z truflą – KGW Raz-Dwa (250 zł) WYRÓŻNIENIA Jajeczna niespodzianka – KG Szklary Górne (200 zł) Królik w sosie śmietanowym z kluskami – KKN Babeczki (200 zł) Schab w jabłkach – KG Miłosna (200 zł) Pascha Wielkanocna – KGW Iskierka (200 zł) Sernik z gruszkami – Karczowianki (200 zł) Królik z warzywami na maśle w sosie z białym winem – Siedlecka Nuta (200 zł) Krokiet z jajem – Sołectwo Chróstnik (200 zł) źródło: Gmina Lubin Podobne