Tradycyjnie bakaliowa Wielkanoc. Babka z ponczem, karmelem i migdałami

Udostępnij

Zbliża się wiosna, a wraz z nią Wielkanoc. To święta, podczas których bliscy spotykają się przy obficie zastawionym stole. W wielkanocnym menu nie powinno zabraknąć tradycyjnych, pysznych ciast, takich jak mazurek, babka, sernik, keks czy orzechowiec. Jak co roku w ofercie marek KRESTO, BackMit i GOLDPACK można znaleźć wiele propozycji ułatwiających szybkie i wygodne przygotowanie wypieków.

KRÓL WIELKANOCNYCH PRZEPISÓW: MAK

Reklama

Mak to jeden z głównych składników świątecznych ciast. Przepisów z jego wykorzystaniem jest bardzo dużo – począwszy od makowców na drożdżowym lub kruchym cieście, przez rozmaite odmiany seromaków, aż po babki i drożdżowe bułeczki. Ilość maku w wypiekach jest kwestią indywidualnego gustu – dodatek ten może dominować lub być tylko delikatnym akcentem.

MAK MIELONY BackMit po zalaniu gorącym mlekiem jest od razu gotowy do użycia, co ułatwia szybkie, samodzielne przygotowanie masy makowej do wypieków. Wystarczy dodać miód, rodzynki i orzechy, by cieszyć się smakiem domowych ciast. Co ważne, produkt jest całkowicie naturalny – nie zawiera cukru, aromatów ani wody, które często występują w gotowych masach makowych.

ŚWIĘTA NA CHRUPKO: ORZECHY I MIGDAŁY

Trudno wyobrazić sobie święta bez orzechów. Mogą występować one zarówno w roli chrupiącego dodatku do ciast i wielkanocnych deserów, jak i stanowić zdrową przekąskę między posiłkami lub w trakcie rodzinnych, świątecznych spacerów. W ofercie marki KRESTO znaleźć można wiele rodzajów orzechów: laskowe, włoskie, nerkowce, pekan, brazylijskie, makadamia i pinii. MIGDAŁY KRESTO dostępne są w kilku postaciach: jako całe nasiona migdałowca (tradycyjne lub blanszowane) oraz w formie płatków lub słupków. W tym roku oferta KRESTO powiększyła się o linię KRESTO SELECT – starannie wyselekcjonowane bakalie nie tylko wyśmienicie smakują, ale również sprawdzają się w roli idealnej ozdoby świątecznych wypieków.

ILE POMYSŁÓW, TYLE BAKALII

Wisienką na torcie bakaliowych wypieków są wysokiej jakości dodatki. Soczystą, kandyzowaną skórkę pomarańczy, finezyjny mix cytrusowych skórek czy kandyzowane czereśnie znajdziemy w ofercie GoldPack.

Babka z ponczem, karmelem i migdałami

 

Babka – wielkanocny przysmak uwielbiany przez wszystkie pokolenia. W wersji z ponczem, karmelem i migdałami pięknie ozdabia wielkanocny stół, dumnie prezentując się wśród innych wypieków. Choć to potrawa tradycyjna, w takiej odsłonie zachwyci wszystkich na nowo.

Składniki:

300 g mąki pszennej
7 g drożdży suszonych
4 jajka L
120 g masła roztopionego
100 ml mleka (lekko ciepłego)
4 łyżki cukru
szczypta soli

Składniki:

0,3 l soku wyciśniętego z pomarańczy
4 łyżki rumu
100 g karmelek
100 ml śmietany 36%
garść migdałów KRESTO SELECT
garść płatków migdałowych KRESTO

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki oprócz masła przełóż do misy miksera i miksuj z hakiem do ciasta drożdżowego około 5–7 minut.
2. Po tym czasie dodaj masło i miksuj jeszcze do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być luźne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1–2 godziny, do podwojenia się masy ciasta.
3. Formę do ciasta wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, przelej ciasto. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30–40 minut do ponownego podwojenia się masy ciasta.
4. Nagrzej piekarnik do 165°C i piecz ciasto około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce.
6. Sok z pomarańczy połącz z rumem i nasącz płynem babkę (nadal ułożoną na kratce).
7. Karmelki przesyp na patelnię i doprowadź do ich rozpuszczenia, często mieszając. Dodaj kremówkę, dokładnie wymieszaj, zagotuj. Lekko przestudzonym karmelem polej babkę (nadal ułożoną na kratce).
8. Na koniec posyp ciasto płatkami migdałów oraz ozdób ją całymi migdałami.

Top