Zielone risotto ze szparagami

Udostępnij

Aromatyczne, zielone ristotto ze szparagami i szpinakiem to sezonowe danie, które warto przygotować wiosną. Delikatny smak szparagów oraz kremowa konsystencja ryżu sprawi, że risotto będzie pyszną propozycją na obiad lub lekka kolację!

Przepis kulinarny

Reklama

Zielone risotto ze szparagami

www.halina.eu

 

Składniki:

  • 200g ryżu do risotto (np. marki Halina)
  • 1 cebula szalotka drobno posiekan
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 100 ml białego wina
  • 1 litr bulionu (mięsny lub warzywny)
  • 1 pęczek szparagów
  • 50g szpinaku
  • 50g tartego sera, np. parmezanu
  • 25g zimnego masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła do smażenia

Metoda:

  1. Cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle. Dodajemy ryż i smażymy aż delikatnie nabierze koloru.
  2. Podlewamy winem i ciągle mieszając czekamy aż wino odparuje.
  3. Następnie dodajemy chochlę ciepłego bulionu. Jak tylko ryż pochłonie bulion należy dodać kolejną porcję bulionu, czynność powtarzamy aż ryż będzie ugotowany.
  4. W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy na mniejsze kawałki. Blanszujemy przez minutę we wrzątku. Szpinak blanszujemy i mielimy na pastę. Z ostatnią łyżką bulionu dodajemy szparagi i szpinak.
  5. Wyłączamy ogień i dodajemy ser, natkę i masło. Wszystko mieszamy.

Smacznego!

Top