Aromatyczna pasta z buraków i pestek dyni Przepisy kulinarne Wiadomości by maks - 30 stycznia 202030 stycznia 20200 Udostępnij Naturalnie smaczna propozycja dla małych i dużych smakoszy zdrowej kuchni pyszna pasta buraczana z pestkami dyni to świetna propozycja, która wzbogaci codzienne menu dorosłych oraz dzieci.Reklama Pasta doskonale komponuje się z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gęstych zup. Można ją serwować na zimno i ciepło. Pasta jest prosta w przygotowaniu, można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów a jej walory smakowe z pewnością podbiją podniebienia małych i dużych miłośników dobrego jedzenia oraz fanów zdrowej, bliskiej naturze kuchni. Składniki: 300g buraków 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki pestek dyni Majeranek i pieprz do smaku Przygotowanie: Pestki dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego Smacznego! Podobne