Duszona czarna soczewica z warzywami i serem Gouda Lubin Przepisy kulinarne Wiadomości by maks - 15 listopada 201915 listopada 20190 Udostępnij Ciągła pogoń za trendami kulinarnymi powoduje, że z coraz mniejszym sentymentem podchodzimy do naszego rodzimego dziedzictwa. Tymczasem to właśnie poznając drzemiące w przeszłości tajemnice łączenia smaków możemy nie tylko urozmaicić najpopularniejsze polskie dania, ale i odkryć zupełnie nieznane kompozycje. Kuchnia dawna to doskonała lekcja sztuki kulinarnej, która pozwoli odkryć na nowo i docenić znakomitość polskiego dorobku kulinarnego.Reklama Składniki: • 1 szklanka czarnej soczewicy • 1 cebula • 1 mała młoda cukinia • 1 świeża czerwona papryka • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka masła • ¼ główki małej sałaty lodowej • 5-6 gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki • 100 g sera Gouda MSM Mońki • sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę i cukinię w średnią kostkę, a następnie podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany czosnek, odcedzoną soczewicę, masło i parę minut poddusić, żeby smaki dokładnie się połączyły. Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, posiekaną sałatę, wymieszać i wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać utartym serem Gouda. Smacznego! Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK Podobne