Grzybiarze, czyli przepis na bułeczki z grzybami

Co roku rzesza amatorów grzybów przeczesuje lasy w poszukiwaniu dorodnych kapeluszy, które potem trafią na stół. Pamiętaj, żeby zbierać tylko te grzyby, których jesteś pewny.

Reklama

Dzisiaj proponujemy bułeczki z grzybami.

Składniki na ciasto:

1/2 kostki drożdży, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli, 2 szkl. mąki, 1/2 szkl. ciepłej wody.

Składniki na farsz:

2 cebule, ok. 300 g grzybów (prawdziwków, podgrzybków), olej, sól, pieprz, 4 łyżki sera żółtego startego na tarce.

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Podzielić je na 7 części, z każdej uformować kulę, łyżką zrobić dołek na farsz. Odstawić w ciepłe miejsce. Obgotowane grzyby pokroić, cebulę posiekać w kostkę. Podsmażyć razem z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Bułki wypełnić farszem. Piec w piekarniku 25–30 minut w temp. 170°C, aż bułeczki się zrumienią. Na koniec pieczenia posypać serem.

Top